Pensii 2021. Ce pensie privată vei avea la bătrânețe. Vezi aici toate sumele estimative

de: Ștefan R. Apostol
14 12. 2020

Fondurile de pensii private obligatorii fac al doilea pilon al sistemului de pensii al României. Coform unui studiu au peste 6,6 milioane de participanți. Aceste fonduri gestionează active nete în valoare de peste 5 miliarde de euro.

Contribuțiile pentru pensii private

La Pilonul II de pensii cei care contribuie sunt persoanele de până în 35 ani. În același timp, opţional, pot contribui și persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani. Singura condiție este să se afle în câmpul muncii. Calculele pentru pensii private se fac având la bază mai mulți factori.

Este vorba de salariul brut, nivelul de cotizare pe care-l va impune statul in anii următori, și randamentul anual al fondului de pensii private obligatorii ales de contribuabil. Contribuția lunară a unui angajat la Pilonul II de pensii private, conform legislației în vigoare, este 3,75% din salariu brut pe care un contribuabil îl încasează lună de lună.

La un calcul simplu, la un contribuabil cu 20 de ani rămași până la ieșirea la pensie, punem în contul acestuia 10.000 de lei, iar ca salariu brut 3.000 de lei. Conform calcului, cu cei 3,75%  opriți pentru pensie, va plăti 112,5 lei pe lună pentru Pilonul II de pensii private. Luam în calcul și un procent de 4%, randamentul fondului de pensii. La finalul celo 20 de ani, la momentul pensionării, acesta va acumula în cont suma de 64.500 de lei, ceea ce reprezintă 250 de lei, echivalentul a 20 de ani de plată.

Pensiile, un subiect sensibil

Deși s-a discutat mult pe tema acestor pensii din Pilonul II, cu toate acestea, există încă mulți români care nu știu aproape nimic despre sistemul de pensii private. Nu știu, deși unele dintre contribuțiile sociale pe care le plătesc intră în fonduri de pensii private.

Potrivit unui studiu realizat de APAPR, cel puțin 30% dintre români nu au auzit de pilonul obligatoriu al pensiilor private. Un alt procent, de 40%, nu știu care este nivelul contribuției la fondurile de pensii.

Al treilea pilon este format din fondurile de pensii private facultative. Specialiștii spun este subdezvoltat, deoarece românii nu înțeleg necesitatea acestei forme de economii. Un angajat susține aprximativa 1,3 pensionari în România.

Specialiștii spun că tendința se va agrava în câteva decenii, iar un angajat va susține aproximativ 2,5 pensionari. În același studiu, APAPR, se spune că doar unul din trei români cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani a reușit să aloce bani pentru perioada de după pensionare.

Acest lucru se datorează faptului că românii încă au încredere în pensiile publice. Ponderea celor care declară că nu au putut economisi după pensionare a crescut la 60% în 2019, se arată în raport.