Pensii 2021. Câți pensionari încasează 9.600 de lei, lunar. Raluca Turcan, șocată de descoperie

Pensii 2021. Câți pensionari încasează 9.600 de lei, lunar. Raluca Turcan, șocată de descoperie
Ministrul Raluca Turcan vrea echitate în sistemul public de pensii

Pensii 2021. În ultima vreme s-a tot discutat, la nivel guvernamental, și public, despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii. Actualul Ministrul, Raluca Turcan, a readus în discuție acest aspect la masa tratativelor pentru modificarea legii pensiilor. Ceea ce a descoperit în construcția noului proiect de lege, scoate în evidență dezechilibrul social în care se scaldă România anului 2021.

Pensii 2021. Nu există echitate în sistemul public de pensii

Raluca Turcan nu este la prima sa afirmație asupra echitabilității și sustenabilității actualului sistem public de pensii. Din cei peste 5 milioane de pensionari, conform datelor enunțate de ministrul Raluca Turcan, 90 000 de români nu au acces nici măcar la pensia minimă socială.

Motivul, în opinia ministrului Raluca Turcan este lipsa așa-zisului stagiu minim de contributivitate de 15 ani. Dar acest lucru nu se întâmplă din vina acestora, ci din cauza dezechilibrelor existente în Legea pensiilor. Ministrul Raluca Turcan mai face alte afirmații, tot pe marginea actualului sistem public de pensii, iar cifrele sunt alarmante. Ministrul a precizat care este numărul pensionarilor care încasează lunar pensii de peste 9.000 de lei.

În România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei. Există o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani.

Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii – obiective pe care mi le-am asumat – trebuie așadar în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu.”, a declaat Raluca Turcan.

Ministrul Raluca Turcan vrea echitate în sistemul public de pensii

MInistrul Raluca Turcan a accentuat faptul că există un dezechilibru alarmant în actualul sistem de pensii din România. În acest context a anunțat că se lucrează la un proiect de lege. Unul care să aducă echitate în sistemul public de pensii.

Proiectul, mai spune ministrul Raluca Turcan, se află în acest moment în dezbatere. Rămâne de văzut dacă acest nou proiect de lege va aduce echitabilittea și echilibrul despre care vorbește ministrul Raluca Turcan.

”Am prezentat astăzi reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, inițiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodată invitația de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislații și a proiectelor noastre.

După o nouă rundă de consultări, vom prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale. Vom prezenta o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii.”, a mai spus Raluca Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI