Pensii 2021. Anunț de ultimă oră pentru toți pensionarii care dau în judecată Casele de Pensii

Pensii 2021. Anunț de ultimă oră pentru toți pensionarii care dau în judecată Casele de Pensii
Pensii 2021. Anomalii asupra sistemului de pensii

Pensii 2021. În ultima vreme tot mai multe date oferite de Ministerul Muncii arată deficiențe în calcularea pensiilor. Conform ministrului, toate aceste deficiențe nu fac decât să îngreuneze întreg sistemul. Calculările greșite la nivelul pensiilor au atras de la sine și procese intentate de pensionari. Multe dintre ele au fost cîștigate de aceștia, astea însemnând plata a 50 de milioane de lei doar pentru asistența juridică din partea caselor de pensii.

Anomalii asupra sistemului de pensii

De la preluarea ministerului Raluca Turcan a scos în evidență un întreg sistem de disfuncționalități ale sistemului de pensii. Din ce în ce mai multe nereguli au fost scoase la iveală, după analizele făcute de minister. Multe dintre aceste nereguli au fost descoperite la calcularea pensiilor.

Cum era de așteptat, marea majoritate a pensionarilor aflați într-o astfel de situație au mers în instanță pentru a-și recupera drepturile bănești. Au fost cheltuiți cu asistența juridică, spune Raluca Turcan, peste 50 de milioane de lei. Acești bani, în opinia ministrului, ar fi putut fi folosiți la plata pensiilor, mai spune ministrul.

”Doar anul trecut, în perioadă de criză, am plătit 10 milioane de lei asistență juridică. Această cifră demonstrează că un număr foarte mare de pensionari se află, în momentul de față, puși în situația să se ducă la casele de pensii și să dea în judecată pentru că nu au fost luați în calcul toți factorii de contributivitate.

Acordul global este un aspect în baza căruia pensionarii câștigă pe bandă rulantă. Orele suplimentare, pentru care iarăși s-a plătiti contributivitatea, plata cu ora, toți aceștia sunt factori care nu se iau în calcul, în momentul de față la stabiliera pensiei.”, a afirmat Raluca Turcan, la Realitatea PLUS.

Tot mai mulți pensionari își cer drepturile în instanță

Numărul mare de erori în calcularea pensiilor au dus la un număr mare de procese intentate de pensionari. Multe dintre procese au fost câștigate de aceștia, Casele de Pensii fiind obligate de instanță să plătească sumele datorate. În opinia ministrului neregulile se datorează fostelor guvernări care nu au ținut cont de aceste repercursiuni ulterioare. Noul mod de recalculare, mai spune ministrul, ar trebui să se resimtă în mărirea pensiilor mici.

Cifra dată de oficial, pentru recalculare, se ridică la 5 milioane de pensionari. Marea majoritate a acestora sunt cei cu pensii mici. Un alt subiect atins de ministru a fost cel al pensiilor din sistemul juridc românesc, unde de asemenea au fost găsite neregului care trebuiesc rezolvate cât mai repede.

„În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor. Asta în funcție de momentul în care au intrat în sistem. Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă.

Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul”, a mai spus Raluca Turcan.