Pensii 2020. Milioane de pensionari sunt afectați. Legea a fost aprobată în toiul nopții

Pensii 2020. Milioane de pensionari sunt afectați. Legea a fost aprobată în toiul nopții
Pensii 2020. Milioane de pensionari sunt afectați. Legea a fost aprobată în toiul nopții

OUG – Proiectul de Ordonanță de Urgență aprobat marți de Guvernul premierului Ludovic Orban cu câteva oer ănainte de a fi demis prin moțiune de cenzură, cu 261 de voturi, aduce o serie de schimbări în Legea Pensiilor. Însă pentru a intra în vigoare, documentul mai trebuie publicat și în Monitorul Oficial.

Pensii 2020. Milioane de pensionari sunt afectați

În respectivul proiect de ordonanță de urgență se arată următoarele: ”Prezentul demers legislativ înlătură aspecte negative din legislația de asigurări sociale de stat, urmărind asigurarea unui cadru legal unitar care să garanteze tuturor asiguraților sistemului public de pensii accesul în condiții egale la prestațiile de asigurări sociale”.

Astfel că, o primă modificare prevede ca, pe lângă mineri, se vor putea pensiona mai rapid și persoanele care au activat în unități de prospecțiuni și exploatări geologice, în subteran. Prin urmare, acestea vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în respectivele activități. De asemenea, vârsta de pensionare redusă nu va putea să fie mai mică de 45 de ani.

Cine se poate pensiona mai repede

”Propunerea de modificare și completare a Legii nr. 263/2010 cu modificările și completările ulterioare vizează persoanele care au desfășurat activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor, din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice și beneficiul unei pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități”, se mai arată în proiect.

Potrivit actului menționat, schimbările impun astfel o recalculare din oficiu a pensiilor încasate de persoanele care sunt vizate de noile prevederi. ”Beneficiază, din oficiu, de recalcularea pensiei în condițiile alin. (2) al art. 561 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada de la 1 octombrie 2018 până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, mai precizează proiectul Ordonanței de Urgență.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI