Pensie cu doar 5 ani contribuție la stat. Câți bani vor primi acești pensionari
Peste două decenii, pensiile de la stat ar putea fi plătite cu dificultate și, în plus, ar putea fi prea mici pentru a asigura un trai decent. Până atunci, există și varianta de a primi o pensie minină după doar 5 ani în care ai plătit contribuții la stat, cu care astăzi mai poți supraviețui.
Poți lua pensie cu doar 5 ani de contribuție la stat
În categoria numită intră, de exemplu, cei care au îngrijit bătrâni. Cererea pentru pensie poate fi făcută numai dacă persoana în cauză nu a plătit niciun fel de cotizație înainte de anul 1996. Cu toate acestea, acest gen de pensie nu poate fi acordată oricând, ci doar dacă persoanele respective nu au cotizat la bugetul de stat până la data de 31 decembrie 1995. Venitul va fi acordat în momentul în care persoana în cauză a atins vârsta necesară de pensionare și vechimea în munca, acestea fiind calculate în funcție de legile din fiecare țară.
Dacă o persoană a îngrijit bătrâni într-o țară străină, toți acei ani se vor aduna cu perioada în care a lucrat în România. Pentru a beneficia de pensie, persoana trebuie să depună un dosar în România, iar anii pe care i-a petrecut în altă țară se vor adăuga la vechime. În țara noastră, cei care au plătit contribuții doar 5 ani se încadrează la pensia minimă, care se calculează în funcție de salariul minim brut și reprezintă 40% din acesta. Dacă salariul minim se modifică, același lucru se întâmplă și cu pensia. În 2020, salariul minim brut pe economie s-a majorat de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. 40% din această sumă reprezintă 892 de lei.
Salariu mic- pensie mică
Ștefan Guga, expert în cadrul firmei de consultanță Syndex, argumentează că țara noastră se confruntă cu un cerc vicios pentru că un salariu mic nu poate duce nici la o pensie mare, nici la posibilitatea de a pune bani deoparte.
„Lucrurile sunt legate. Dacă ai venituri foarte mici pe parcursul vieții active nu îți permiți niște economii, ele sunt primele sacrificate”, spune el pentru europaliberă.org. Specialistul a explicat și că din datele oficiale reiese faptul că majoritatea românilor nu au depozite bancare, fiindcă de regulă banii din contul curent sunt cheltuiți pentru nevoile lunare, astfel că „trăiesc de pe o lună pe alta”.