Pensia privată. Cum afli câți bani ai strâns la Pilonul 2
Pensia privată. După cum bine se știe, în afară de sistemul de pensii garantat de stat, există alte trei piloane de pensii. Cunoscute sub numele de Pilonul II și III de pensii, acestea sunt un sistem de pensii private acordate angajaților. Dacă ești contributor la pensia privată, vezi cum afli câți bani ai strâns la Pilonul II de pensii.
Pensia privată. Ce reprezintă Pilonul II de pensii în România și cum îl poți folosi
Sistemul românesc de pensii este îmărțit în patru piloane, după cum urmează:
- Pilonul I de pensii – Sistemul public de pensii (obligatoriu)
- Pilonul II de pensii – Pensie obligatorie, administrată privat
- Pilonul III de pensii – Pensie voluntară, administrată privat
- Pilonul IVde pensii – Sistem de pensii ocupaționale/plan de pensii al angajatorului (opțional), administrat privat.
Conform legislației, Pilonul II de pensii este pensia privată obligatorie, care a fost introdusă în 2008 pentru toate persoanele angajate care aveau până la 35 de ani la acel moment. Opțional, persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani puteau, de asemenea, să contribuie, dacă doreau acest lucru.
Așa cum spuneam, mecanismul de funcționare pentru Pilonul II, este unul simplu. Contribuția la acest pilon, în fapt, reprezintă un procent din contribuția obligatorie pe care toți salariații români o plătesc la Pilonul I. Cu alte cuvinte, vorbim de angajații din mediul privat din România.
Același mecanism spune că majoritatea contribuțiilor angajaților sunt acumulate în conturi individuale. Aceste conturi sunt gestionate de administratori, șapte fonduri de pensii private, existente în acest moment în România.
Vorbim aici de Aegon Pensii, Allianz Ţiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii şi NN Pensii.
Acești administratori investesc banii pentru a obține un profit de care vor beneficia contribuabilii individuali atunci când vor ajunge la vârsta de pensionare. Un astfel de sistem de colectare al pensiilor are cel puțin șase beneficii, despre care o să vorbim spre final.
Deși obligatorie contribuția, asta nu înseamnă că nu îți poți controla contul de pensie privată din Pilonul II și să nu știi ce se întâmplă cu banii tăi. Despre asta vorbim în continuare. Așadar, vezi cum afli câți bani ai strâns la Pilonul 2.
Vezi cum afli câți bani ai strâns la Pilonul II
Ca orice cont, de exemplu cel bancar, contul tău din Pilonul II îți este la îndemână și-l poți verifica. Pașii nu sunt extrm de complicați, trebuie doar să urmezi anumite indicații, și astfel afli câți bani ai strâns la Pilonul II de pensii.
Accesul la informațiile privind sumele din contul tău este în timp real, putând în permanență să verifici cu exactitate ce sume sunt în cont. Tot ce ai de făcut este să intri pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Odată intrat aici, iar cu ajutorul datelor personale, CNP, și alte câteva date, intri în contul personal.
În cazul în care fondul care-ți administrază contul din Pilonul II de pensii nu este pe măsura pretențiilor, acesta se poate schimba. Tot ce trebuie să faci este să faci o solicitare către noua companie la care dorești să te transferi. Ulterior vei urma pașii din procesul pe care acesta îl indică.
Beneficiile Pilonului II de Pensii Private
Așa cum vă promiteam, este momentul să vorbim și de beneficiile unui astfel de sistem de pensii, private. Cum spuneam, acestea sunt șase la număr, și iată care sunt beneficiile la Pilonul II de pensii:
- Sumele acumulate în contul individual sunt întotdeauna în proprietatea dumneavoastră; acestea nu pot fi utilizate în alte scopuri sau executate;
- Banii pe care îi contribuiți la sistemul Pilonului II vor fi moșteniți (în situații specifice) și nu vor fi pierduți;
- Banii sunt investiți de către administratorul fondului de pensii pentru a le crește valoarea în timp;
- Puteți avea un venit suplimentar din profiturile investiției atunci când vă pensionați;
- Aveți garanția că veți primi întotdeauna contribuțiile nete;
- Aveți acces în orice moment la informații despre ceea ce se întâmplă cu banii din pensia dumneavoastră privată.
Acum că ți-am spus cum afli câți bani ai strâns la Pilonul II de pensii, este momentul să-ți verifici contul. Verifică cu atenție randamentul administratorului de fond și dacă este pe măsura nevoilor și a pretențiilor tale. Nu uita că poți schimba oricând administratorul, trecând către unul cu un randament mult mai bun.