Pensia pe care o are Gheorghe Dincă. Câți bani primește lunar în închisoare

de: Ștefan R. Apostol
22 05. 2024

Toată lumea știe astăzi cine este Gheorghe Dincă, supranumit și „Monstrul din Caracal”, aflat și la această oră în spatele gratiilor. Dar, având în vedere legislația, am aflat care este pensia pe care o are Gheorghe Dincă, și pe care o primește lunar în închisoare.

„Monstrul din Caracal” își ispășește pedeapsa de 30 de ani

După o lungă perioadă în care au fost tergiversate lucrurule în acest dosar, în mai 2023, judecătorii luau decizia în cazul lui Gheorghe Dincă, iar aceasta era de 30 de ani de închisoare.

Decizia era dată de Curtea de Apel Craiova, la data de 20 mai 2023, iar la finalul acestei luni se face deja un an de la sentință. În tot acest timp, conform informațiilor, se pare că „Monstrul din Caracal” a reușit să-și impună respectul în penitenciar. Ba mai mult de-atât, și având în vedere legislația în vigoare, s-a aflat și care este pensia pe care o are Gheorghe Dincă.

Care este pensia pe care o are Gheorghe Dincă

Conform informațiilor, deși condamnat la 30 de ani de închisoare, statul nu i-a retras drepturile sociale, astfel că Gheorghe Dincă primește din partea statului o pensie. Conform celor de la știripesurse, statul român îi oferă o pensie minimă de 1.000 de lei lunar, dar în mână încasează doar 700 de lei.

Motivul este că, după încheierea procesului și verdict, i s-au imputat toate cheltuielile de judecată, dar și plata despăgubirilor către familiile victimelor, ce se se ridică la 600.000 de euro, astfel că 300 de lei îi sunt opriți în contul acestor datorii.

Magistrații au decis plata unor despăgubiri

După ce în mai 2023, magistrații dădeau sentința, la următorul termen din septembrie, familia uneia din victime, Alexandra Măceșeanu, cerea instanței dovezi care să ateste că osemintele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă sunt ale fiicei lor.

Cererea venea în urma depunerii contestației avocaților, chiar la finaluil lunii mai, când magistrații Curții de Apel Craiova dădeau și sentința.

„Contestația în anulare vizează tocmai decizia dată de Curtea de Apel Craiova care este nelegală din punctul nostru de vedere, întrucât s-au încălcat dispozițiile în vigoare ale completului de judecată.

Acest complet de judecată a fost refuzat de mine, iar conform procedurii trebuia să se abțină de la pronunțarea soluționării cererii de recuzare, urmând să intre un alt complet de judecată, lucru pe care nu l-au făcut. Din acest punct de vedere am făcut contestație în anulare și în ceea ce privește anularea deciziei dată de Curtea de Apel, fiind dată de un complet necompetent.

Dacă se anulează decizia se rejudecă apelul și atunci se pun concluzii din nou pe fondul apelului”, a explicat Aurel Moldovan, avocatul familiei Măceşanu pentru Playtech.ro

În aceeași ordine de idei, familiile victimelor cereau și plata unor despăgubiri materiale, stabilite de instanță la suma de 600.000 de euro, bani pe care„Monstrul din Caracal” va trebui să-i plătească.