Pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Cum decurge Adormirea Maicii Domnului aici

de: Ana Chivu
15 08. 2020

Credincioșii se pregătesc de un pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Cum va decurge evenimentul mult așteptat în condițiile acestor vremuri?

Pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Cum va decurge totul?

Mulți dintre credincioși nu se dau la o parte de la mult așteptatul eveniment reprezentat de pelerinajul de la Mănăstirea Nicula chiar și pe timp de pandemie. Pregătirile pentru cea mai mare sărbătoare religioasă a verii, Adormirea Maicii Domnului, nu s-a anulat, deși cifrele înregistrate în rândul cazurilor de COVID-19 din România sunt încă îngrijorătoare. Restricțiile pe care vor trebui toți să le respecte sunt extrem de stricte, mai ales că este vorba despre o adunare a unui număr mare de persoane. Icoana făcătoare de minuni aflată la mănăstirea din județul Cluj a fost scoasă din biserică încă de vineri seară, iar lucru care este strict interzis credincioșilor este sărutarea acesteia.

Din păcate, distanțarea socială nu a putut fi păstrată în momentul scoaterii icoanei din mănăstire. Sute de oameni din toate colțurile țării s-au instalat în corturi de-a lungul pajiștii din fața casei Domnului. Toată lumea este nevoită să poarte mască de protecție, să nu sărute icoana și să plece acasă fără tradiționalele sarmale de la final de slujbă. Pentru siguranța tuturor, dealul a fost împărțit în două. În partea de jos s-au așezat pe pături, iar în partea de sus și-au pus corturile, între copaci. „Suportăm, nu-i așa de rău. Mai tragi un pic de aer, rezistăm”, spune o altă femeie venită la Mănăstirea Nicula. „Din Bârlad, Vaslui, venim”, precizează enoriașa.

Pelerinaj la Mănăstirea Nicula în condiții speciale în conformitate cu criza sanitară

„Am luat niște măsuri mai restrictive”

„Am luat niște măsuri mai restrictive față de anii precedenți, având în vedere contextul epidemiologic actual, începând de la restricționarea accesului cu mașini din satul Nicula, la restricționarea cu băuturi alcoolice și comercializarea de orice fel de produse, după cum vedeți nu mai avem cerebrele tarabe care erau aici și care atrăgeau un număr mare de oameni”
Mircea Abrudean – prefectul județului Cluj