Pedepse cu închisoarea pentru încăierare sau tulburarea liniștii publice. Propunerile au fost adoptate

de: Ștefan R. Apostol
17 05. 2023

În cursul acestezi zile, deputații au avut o zi plină, votând în cele din urmă o nouă propunere legislativă, ce are menirea de a completa cadrul existent din Codul Penal. Proiectul de lege a fost depus în Parlament de Lucian Bode, ministrul de la Interne și deputat PNL, precum și de șeful său direct, premierul Nicolae Ciucă. Citește mai departe și vezi ce pedepse cu închisoarea pentru încăierare sau tulburarea liniștii publice au fost adoptate în urma propunerilor votate astăzi.

Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă de modificare a Codului Penal

În cursul ședinței de plen de  astăzi, Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat mai multe propuneri legislative pentru a modifica și completa Codul Penal. Două au venit din partea USR, votate astăzi, iar una din partea PNL, prin deputații Lucian Bode, și ministrul de la Interne, și Nicolae Ciucă, deputat PNL și premier.

În cazul proiectului celor doi deputați PNL, Camera DEputaților a votat „Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal”, care modifică și completează cadrul legal privind fenomenul de încăierare sau tulburarea liniștii publice. În expunerea de motive a acesatei propuneri, Nicolae Ciucă și Lucian Bode justiciă necesitatea acestor modificări, după cum urmează:

„Dreptul la viață, integritate fizică și siguranță sunt drepturi fundamentale ale cetățeanului. Statul este dator să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni lezarea acestor drepturi. Unul dintre principalele instrumente avute la dispoziție este reprezentat de politica penală.

În acest context, prin Legea nr. 286/2009 privind Codul penal au fost incriminate o serie de fapte care aduc atingere gravă acestor drepturi. Se constată că modul actual de reglementare nu asigură protecția deplină a nevoii actuale de siguranță a cetățeanului, în ceea ce privește drepturile sale fundamentale, în special când ne regăsim în situațiile expuse în continuare.”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Vezi și: Schimbare radicală în Codul Penal. Aceste categorii de persoane nu mai pot fi eliberate condiționat

Propunerile pentru Codul Penal au fost adoptate cu un număr record de voturi

Concret, prin modificările propuse și adoptate cu 177 de voturi în plenul Camerei Deputaților (un număr record de voturi), persoanele care participă la o încăierare sau tulburarea liniștii publice, pot fi pasibili de pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, sau să se amendeze genul acesta de situații. Noul punct introdus în Codul Penal spune că „participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Vezi și: Codul de procedură penală, modificat din nou: Ce problemă are PNL-ul cu efortul lui Dragnea

Un alt amendament adus Codului Penal face referire la „fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform proiectului aprobat astăzi, care modifică deja punctul din Codul Penal care prevedea inițial că fapta de acest gen „se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Ultrajul împotriva polițiștilor pedepsit și mai aspru

Același proiect al celor doi deputați a mai prevăzut o altă modificare, în contextul în care din ce în ce mai mulți polițiști sunt supuși ultrajului, iar pedepsele în aceste cazuri, conform ministrului Lucian Bode, erau mult mai lejere.

Prin acest amendament, ultrajul împotriva polițiștilor este pedepsit și mai aspru și, conform cadrului nou legal, „se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.”

Referitor la propunerile depuse și aprboate astăzi în Camera Deputaților, Lucina Bute declara că „Avem o responsabilitate majoră față de cetățenii acestei țări, iar înăsprirea punctuală a unor pedepse are rol descurajator pentru cei care săvârșesc infracțiuni.”, conform Digi24.