Pedeapsa inedită în Indonezia pentru nerespectarea distanței sociale. Ce ești pus să faci

de: Alexandra Chivu
13 05. 2020

Indonezienii care încalcă regulile de distanțare socială impuse din cauza pandemiei de COVID-19 la Jakarta riscă o pedeapsă care îi obligă să fie puși într-o situație…inedită.

Pedeapsa inedită în Indonezia pentru nerespectarea distanței sociale

Indonezienii, obligați să curețe toaletele publice, dacă nu respectă distanțarea socială la Jakarta, îmbrăcați în veste marcate special. Pedeapsa face parte dintr-o listă de sancțiuni care vizează să prevină infectările în rândul locuitorilor capitalei.

Ieșirea pe stradă fără a purta mască se amendează cu 250.000 de rupi, adică 15,50 de euro, iar locuitorii care se adună în grupuri vor fi obligați să curețe instalații publice, inclusiv toalete, îmbrăcați cu veste marcate special. Potrivit regulilor anunțate în această săptămână, firmele care ignoră ordinea de a-și închide porțile ori încalcă regulile de sănătate publică vor fi amendate cu până la 50 milioane de rupii, aproximativ 1.300 de euro.

Jakarta, metropolă cu aproape 30 milioane de locuitori, a impus restricții parțiale de deplasare luna precedentă, într-un moment în care numărul contaminărilor exploda și specialiștii trăgeau un semnal de alarmă cu privire la un viitor dezastru sanitar. De altfel, mai multe orașe au instituit restricții asemănătoare, însă încălcarea lor este frecventă.

Indonezienii, obligaţi să cureţe toaletele publice dacă nu respectă distanţarea socială

În weekend, câteva sute de persoane s-au adunat în centrul Jakartei cu ocazia închiderii unui local fast-food, provocând astfel un val de dezaprobare. Marți, bilanțul oficial al pandemiei în Indonezia a ajuns la 14.479 de cazuri confirmate și 1.007 decese. Se consideră, totuși, că aceste cifre sunt mult subestimate, într-o țară cu peste 260 milioane de locuitori.

”Fantome” folosite ca să țină oamenii în case

Un sat din Indonezia folosește voluntari îmbrăcați în fantome pentru a speria cetățenii care nu vor să stea în case. Este una dintre cele mai stranii măsuri luate de autorități pentru a încuraja distanțarea socială în perioada pandemiei. În folclorul indonezian, se spune că fantomele, cunoscute sub numele de ”pocong”, reprezintă sufletele neliniștite ale celor trecuți în neființă. Satul Kepuh a format în 14 aprilie primele patrule de ”fantome”.