Pe cine propune PSD pentru funcția de judecător CCR. Numele care s-a aflat în atenția DNA
Trei mandate de la CCR urmează să expire curând și vor deveni vacante. Două dintre acestea urmează să fie preluate de persoane propuse de Senat, respectiv Camera Deputaților, adică de coaliția formată din PSD și ALDE.
Maya Teodoroiu și Ștefan Minea sunt doi dintre judecătorii CCR ale căror mandate expiră curând și ei trebuie înlocuiți. În locul lor vor veni două persoane propuse de Parlament, mai exact de Senat și de Camera Deputaților. Cel de-al treilea mandat care expiră este cel al judecătorului Petre Lăzăroiu, dar acolo lucrurile sunt tranșate deja.
În locul său va veni Simina Tănăsescu, numită de președintele Iohannis.
PSD propune la CCR un magistrat aflat în atenția DNA
După lungi negocieri purtate între partenerii de coaliție PSD și ALDE, s-a decis ca prima propunere să fie Cristian Deliorga, judecător la Curtea de Apel Constanța. El a fost procuror și viceprședinte al CSM, dar, în trecut, a fost cercetat și de DNA.
Mai exact, s-a aflat în atenția procurorilor anticorupție într-o anchetă care viza concursurile fraudate pentru procurori. În acel dosar, a fost condamnat la doi ani de închisoare fostul procuror general adjunct, Gabriela Ghiță.
Cristian Deliorga este cunoscut drept un apropiat al Adinei Florea, adjunct al șefului Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților. Adică acea secție înființată anul trecut și care a deschis mai multe dosare penale pe numele Laurei Codruța Kovesi.
Cristian Deliorga va fi audiat de comisia juridică de la Senat și apoi va trebui să fie validat prin vot de plenul Senatului.
Cea de-a doua propunere pentru CCR vine tot din zona apropiată puterii. E vorba de Gheorghe Stan, care conduce în prezent Secţia Specială pentru Investigarea Magistraţilor. Înainte de a conduce această secție, Gheorghe Stan a fost adjunct al Inspecției Judiciare.
Propunerile din partea PSD și ALDE vor fi votate pe repede înainte de Parlament.
Audierile pentru noile mandate de judecători ai CCR au loc marți dimineață, în Comisia juridică, iar în jurul prânzului va avea loc votul în plen. Sesiunile de vot vor fi organizate marți și la Camera Deputaților și la Senat.