Agenda paralelă: pe cine trimite PSD la consultările de la Cotroceni
Vineri este a doua zi de consultări la Palatul Cotroceni pe tema referendumului din justiție. Președintele are programate întâlniri cu partidele de la putere, inclusiv cu PSD.
ACTUALIZARE: La un moment, Eugen Nicolicea a fost dat afară de președintele Iohannis, care a cerut să mai rămână puțin doar cu cei doi foști deținuți politici, pentru a discuta cu ei. După consultări, Eugen Nicolicea a spus că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea președintelui Iohannis privind referendumul.
Președintele Klaus Iohannis programare întâlniri cu reprezentanții PSD de la ora 11 și cu cei ai ALDE de la ora 12. Formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu a precizat, însă, că nu va trimite pe nimeni la Cotroceni.
Nici greii PSD nu vor fi prezenți la Palatul Cotroceni, dar partidul trimite, totuși, o delegație formată din trei persoane. Primul este Eugen Nicolicea, dar surpriza se referă la ceilalți doi participanți.
Ei sunt Marin Iancu și Ioan Muntean, despre care PSD susține că sunt foști deținuți politici.
Sunt cunoscuți publicului larg drept cei care au stat în închisoare pentru că Augustin Lazăr, procurorul general al României, le-a refuzat eliberarea. Ce face PSD, de fapt?
Deturnează atenția de la problemele ridicate de președinte în domeniul justiției la propriile războaie purtate cu procurorul-general al României.
Cine sunt foștii deținuți politici trimiși la Cotroceni
Prezența celor doi foști deținuți politici, despre care PSD susține că ar fi stat închiși pe nedrept, a fost anunțată printr-un comunicat de presă.
”Revenim cu detalii privind așa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situația din justiție și vă reamintim delegația Partidului Social Democrat:
-
Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreședinte al Camerei Deputaților
-
Domnul Marin Iancu – Fost deținut politic
-
Domnul Ioan Muntean – Fost deținut politic
În comunicatul PSD, se menționează și că „cei doi eroi au trăit un calvar și li s-au răpit ani din viață”.
„Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni. Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată. (…)Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani. La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea”.
Comunicat PSD
Faptele relatate de PSD s-au petrecut, într-adevăr, în anii menționați. La acea vremea, Augustin Lazăr conducea comisia care se ocupa de eliberările condiționate. Numai că, după cum explica procurorul-general, comisia doar se ocupa, nu lua decizia finală.
Augustin Lazăr a explicat că faptele sunt prezentat, în mod intenționat, tendențios și deformat.
„Activitatea mea la comisia pentru eliberare a fost prezentată tendențios și deformat. Atribuția comisiei nu era de a dispune punerea în libertate, care era atributul exclusiv al instanței de judecată. Comisia verifica doar îndeplinirea criteriilor tehnice și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară. Aceste atacuri nefondate sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat.”
Augustin Lazăr, procurorul-general al României