Augustin Lazăr, explicații despre scandalul deținutului politic: cum se apără procurorul-general

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a dat, marți, explicații despre trecutul său profesional. El a răspuns acuzațiilor legate de faptul că ar fi respins cererile de eliberare condiționată ale deținutului politic.

Procurorul general al României susține că nimic din ce s-a spus în spațiul public nu este adevărat și că și-a făcut doar datoria.

Augustin Lazăr și-a exprimat regretul pentru dramele trăite de deținuți în perioada comunistă, dar susține că nu a contribuit în niciun fel la acele orori.

„Câteva instituții mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete menite să mă decredibilizeze ca procuror, ca român. Nu sunt ofițer, suboofițer, agent sau colaborator al fostei Securități sau al unui Serviciu de Informații. Există verificări la CNSAS, s-au făcut verificări, nu am nicio emoție pentru orice verificare s-ar face în arhive”.
Augustin Lazăr, procurorul-general al României

Augustin Lazăr a explicat și rolul pe care l-a jucat în cazul deținutului politic.

„Activitatea mea la comisia pentru eliberare a fost prezentată tendențios și deformat. Atribuția comisiei nu era de a dispune punerea în libertate, care era atributul exclusiv al instanței de judecată. Comisia verifica doar îndeplinirea criteriilor tehnice și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară. Aceste atacuri nefondate sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat.”
Augustin Lazăr, procurorul-general al României

De unde a pornit povestea cu „Augustin Lazăr, torționarul”

Pe vremea când avea 29 de ani, Augustin Lazăr era procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. În această calitate, a respins în două rânduri cererile de eliberare condiționată formulate de Iulius Filip, unul dintre cei mai cunoscuți dizidenți din anii 1980.

Lui Iulius Filip i s-a refuzat eliberarea condiționată pentru că a continuat să fie critic la adresa regimului comunist și în spatele gratiilor, iar în raport s-a menționat că nu a dat „dovezi temeinice de îndreptare” și nu a prezentat „garanția reeducării.”

Procurorul general al României a susținut întotdeauna că doar și-a făcut datoria, ținând cont de rapoartele de sancționare disciplinară ale deținutului. Povestea a fost rostooglită seară de seară la posturile de televiziunie apropiate puterii.

Practic, Lazăr a ținut cont de ceea ce scria în raport și a decis să respingă cererea de eliberare condiționată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI