Pe ce parte se poartă mărțișorul, de fapt. Foarte mulți români greșesc pe 1 martie
Mărțișorul este simbolul noului sezon care trezește natura la viață. Acesta este dăruit de băieți fetelor în majoritatea zonelor din România, iar în altele bărbații sunt cei care le primesc. Indiferent de cine se bucură de acest dar, el trebuie așezat într-un anumit mod. Pe ce parte se poartă simbolul primăverii? Mulți dintre români îl poartă greșit. Unde trebuie să îl așezi și care e legenda sa?
Pe ce parte se poartă mărțișorul: puțini știu asta
Mărțișorul se poartă toată luna martie pentru noroc, această tradiție regăsindu-se doar la noi în țară. Desigur că pe lângă simbolul noului sezon când natura se trezește la viață, el mai are și alte semnificații.
În general este dăruit femeilor și copiilor pe post de talisman. El poate lua mai multe forme precum: coșarul (transmite bunăstare), trifoiul (poartă noroc) sau ghiocelul (întruchipează prospețimea, puritatea).
Oamenii atârnau podoaba această chiar și la gât sau la mână cu șnurul deja bine cunoscut înainte ca acesta să își contureze drumul în tradiția populară. Se mai folosea pe timpul bunicilor noștri și un fir de arnici roșu sau unul de bumbac pentru culoarea albă.
Vorbele bătrânilor spun că mărțișorul se poartă în piept, pe partea stângă. De asemenea, el e cunoscut ca simbolul îndeplinirii tuturor dorințelor la început de primăvară.
Care e povestea lui?
Tradiția Mărțișorului se asociază cu legenda Babei Dochia. Se spune că avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea, iar într-o iarnă geroasă a trimis-o la râu să spele o haină foarte murdară.
Tânăra a început să plângă pentru că nu reușea să scoată petele, moment în care la râu a apărut un tânăr pe nume Mărțișor care a întrebat-o ce s-a întâmplat. Fata i-a povestit totul, iar Mărțișor i-a spus că deține o armă magică, mai apoi i-a oferit o floare cu petale roș-albe și a îndemnat-o să mai spele o dată veșmântul.
Baba Dochia a întrebat-o pe fată cum a reușit să vină acasă cu o haină curată și de unde are floarea pentru că era încă iarnă. A plecat chiar ea mai apoi pe munte să se convingă dacă a venit sau nu primăvara. Legenda arată că în timpul acesta umbla cu oile prin pădure în timp ce torcea lâna din furcă.
Bătrâna a găsit atunci un ban de origine turcească ce l-a legat cu firul de lână, iar de atunci a apărut obiceiul mărțișorului care vestește primăvara. Oamenii îl primesc acum cu drag și își pun dorințe pentru sezonul care abia începe.