Pe ce facturi se duc banii românilor, lunar. Singura care îi stresează pe toți la culme

de: Cezar Andrei
17 02. 2022

Românii resimt din plin povara facturilor uriașe la utilități din ultima perioadă. Oamenii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar în fiecare lună pentru a-și achita datoriile, iar stresul financiar cel mai rdiciat este resimțit atunci când vine vorba de plata facturilor la energie, arată un studiu realizat recent.

Pe ce facturi se duc banii românilor, lunar. Singura care îi stresează pe toți la culme

De mai bine de jumătate de an, românii au intrat într-o buclă a scumpirilor ce nu pare să se încheie prea curând. În fiecare sfârșit de lună, oamenii se se gândesc cu groază că au de plătit cele mai mari facturi la energie din istorie.

Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Cult Research, românii resimt cel mai ridicat stres financiar în legătură cu plata facturilor la energia electrică (30%) și plata gazelor (24%). La polul opus, plata facturilor la internet îi îngrijorează pe oameni cel mai puțin dintre toate utilitățile (12%), scrie hotnews.ro.

Pe fondul creșterii prețurilor la energia electrică, nivelul de stres financiar ridicat al populației este explicabil atât prin faptul obiectiv, constatat la plata facturilor cât și prin ubicuitatea comunicațională a temei în spațiul public. Mai interesant de observat este faptul că serviciile bazate pe tehnologie (internet, telefonie) sunt percepute ieftine în raport confortul oferit.

În același timp, utilitățile de bază (energia, gazele, apa) sunt percepute ca fiind prea scumpe în comparație cu nivelul de confort pe care îl asigură. Astfel, dincolo de tema scumpirii energiei și gazelor, una din explicații ar putea fi conceptul de <>: pentru o sumă mai mare sau mai mică de bani ai internet și minute nelimitate, în timp ce pentru utilități plătești la unitate consumată.

În plus, utilitățile de bază (curent, apă) nu mai țin de confort, ci de necesitate, sunt mai degrabă drepturi (iar lipsa sau întreruperea lor generează un disconfort major). Serviciile tehnologice reprezintă trecerea la un nivel superior al civilizație, un confort pentru care costurile (mai mari sau mai mici) sunt mai puțin stresante prin previzibilitatea lor: știi cât vei plăti la sfârșitul lunii indiferent cât consumi.” a spus Paul Acatrini, Managing Partner & Research Director la Cult Research, potrivit sursei citate.

Procentul din veniturile familiei destinat utilităților și hranei

Conform aceluiași studiu, mai bine de jumătate dintre români chletuiesc între 10 și 30% din veniturile familiei pentru utilități. O treime, plătesc sub 10% din venituri în acest scop. Iar un procent de 16% dintre români cheltuie peste 31% din veniturile familiei pentru a plăti facturile.

Majoritatea românilor scoate din buzunar între 10 și 50% din venituri pentru mâncare. În timp ce 12% dintre cei chestionați plătesc mai bine de jumătate din venurtul familiei în acest scop.

Iată, așadar, că potrivit cifrelor menționate anterior, vorbim de peste jumătate dintre români care cheltuiesc o treime sau mai mult pe alimente, în timp ce media Uniunii Europene este de 15%. Dacă la aceste cheltuieli mai adăgăm și o medie de 20% pentru utilități ajungem la aproximativ jumătate din veniturile unei familii care se duc doar pe nevoile de bază (mâncare și utilități).