Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2022. Ce este bine să faci de această sărbătoare

de: Ionuț Vieru
12 10. 2022

Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2022. Este una dintre cele mai importante sărbători din an, respectată cu strictețe de credincioși. Sfânta Parascheva mai este cunoscută și sub numele de Paraschiva și Sfânta patroană a Moldovei. Află în rândurile următoare când este sărbătorită.

Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2022

Sfânta Parascheva este sărbătorită atât în Biserica Ortodoxă România, cât și în Biserici de rit oriental. Aceasta este prăznuită de toți creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 14 octombrie.

Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivata, Tracia, în secolul al XI-lea. Părinții ei erau creștini, așa că a fost botezată și crescută de către aceștia în credința creștină. Mergea de fiecare dată când avea ocazia cu mama ei la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu.

Într-o zi, când se afla la una dintre slujbe, a auzit următoarele cuvinte: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să Mă urmeze” (Luca 9,23). Atunci când a auzit această frază din Evanghelie avea doar 10 ani.

La sfatul familiei, a decis să se îndrepte către ținutul Pontului. Timp de cinci ani a slujit Domnului în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. A rămas într-o mănăstire de călugărițe, în Ierusalim, deoarece și-a dorit să rămână în Țara Sfântă.

Când a împlinit 25 de ani a hotărât să se întoarcă la părinți, după ce un înger i s-a arătat în vis. După ce a ascultat ce i-a transmis îngerul, a revenit la locurile natale, însă drumul înapoi spre casă nu a fost unul ușor.

În timp ce se afla pe o corabie, aceasta aproape s-a scufundat, iar Parascheva a strigat, în acele momente grele, „Kalikratei”. Aceasta era denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Odată ajunsă la locurile natale, Sfânta Parascheva a construit un cămin pentru orfani și săraci, îngrijind în același timp Biserica Sfinților Apostoli.

Cum mai este cunoscută în popor Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva a devenit cunoscută în urma unor minuni înfăptuite. În popor, aceasta mai este denumită și Sfânta Vineri. Este vorba despre o adaptare locală a Zeiței Venera. Zeița este un personaj din mitologia românească legată de a șasea zi din săptămână.

Potrivit istoricilor populari, Sfânta Vineri era ca o „vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le”. Sfânta Vineri începea să bântuie casele începând de joi seară. În viziunea populară, ziua începe din seara de dinainte.

Legendele spun că Sfânta Vineri obișnuia să pedepsească gospodinele care se apucau de treabă în ziua de vineri. Baba se oferea să facă treaba în locul femeii care era cuprinsă imediat de frică. Femeile care scăpau trebuiau să îi atragă atenția printr-un dezastru: „Vai, cum ard munții unde șade Sf. Vinere, ca le-au dat foc zmeii paraleii!”

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

Citește și: Icoana făcătoare de minuni din România cu cea mai mare putere. Unde se află