Paul de România, dat în urmărire internațională. Câți ani de închisoare va executa
Paul Philippe al României, personaj controversat și cu multe tinichele, a ajuns pe lista urmăriților internaționali. Acesta este implicat într-un dosar de retrocedări ilegale. Înainte de a i se da sentința, Paul Philippe al României a decis să fugă din țară. În acest moment autoritățile au emis mandat de urmărire internațională pe numele său.
Paul Philippe al României, fugar în Portugalia
Unul din dosarele cu răsunet din ultima vreme, Ferma Băneasa, îi avea ca pesonaje principale pe Remus Truică, israelienii Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein, și pe Paul Philippe al României. În afară de cei patru mai erau inculpați în acest dosar alte 14 persoane, printre care și Dan Andronic. Acesta din urmă, în urma decizie judecătorilor a primit 3 ani de închisoare cu supendare.
Joi seara, în urma decizie ÎCCJ, polițiștii din Ilfov s-au deplasat la locuința inculpatului Paul Philippe al României, pentru a pune în aplicare mandatul de arestare. Numai că surpriza a fost mare când, odată ajunși la locuință, au constatat că Paul Philippe al României nu se mai afla prezent. Conform surselor din dosar, Paul Philippe al României ar fi fugit în Portugalia pentru a scăpa de închisoare.
”La data de 17.12.2020 Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, fiul lui Mircea-Grigore si Helene-Henriette, născut la data de 13.08.1948 în Franta, loc. Paris, domiciliat în Mun. București,
(…), condamnat la 3 ani si 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice”, arată IGPR pe site.
Revendicările ilegale ale fugarului
Paul al României a fost principalul personaj în acest dosar, după ce, în perioada 2006- 2013, procurorii spun că acesta ar fi intrat ilegal în posesia terenului, cunoscut sub numele de Ferma Regală Băneasa. Revendicarea ilegală a inculpatului avea ca obiect și Pădurea Snagov, mai spun procurorii de caz.
”Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (fost şi actual consilier al primului ministru) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie şi de afaceri cu membri ai Guvernului, parlamentari, funcţionari autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, preciza DNA.
Sentințe grele în dosarul ”Ferma Băneasa”
În tot acest proces ilegal de retrocedări au fost implicați alte persoane publice din România și oameni de afaceri și jurnalistul Dan Andronic. După succesul retrocedărilor, Paul al României vinde către către Reciplia SRL locațiile, da supraevaluat.
Conform procurorilor DNA, prejudiciul în acest caz s-a ridicat la 9.523.769 de euro, în cazul Pădurii Snagov. Celălalt prejudiciu a fost de 135.874.800 de euro, în cazul Fermei Băneasa.
Toți cei implicați în acest proces au primit ieri sentința din partea ÎCCJ, după cum urmează:
- Truică Remus – 7 ani închisoare cu executare
- Paul Philippe Al României – 3 ani şi 4 luni cu executare
- Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela – 5 ani cu executare
- Roşu Robert Mihăiţă – 5 ani cu executare
- Benyamin Steinmetz – 5 ani cu executare
- Tal Silberstein – 5 ani cu executare
- Andronic Dan Cătălin – 3 ani cu suspendare
- Marcovici Marius Andrei – 3 ani cu suspendare
- Mateescu Lucian Claudiu – 3 ani cu suspendare
- Gheorghiţă Dragomira – 4 ani cu suspendare
- Dicu Corina Teodora – 4 ani cu suspendare
- Stoian Ioan – 4 ani cu suspendare
- Muşat Apostol – 4 ani cu executare
- Jecu Nicolae – 4 ani cu executare
- Popa Caterina – 4 ani cu cu executare
- Dima Niculae – 4 ani cu executare
- Olteanu Gheorghe – 4 ani cu executare
- Delcea Valentin – 4 ani cu executare