Patru zile lucrătoare pe săptămână, ziua de muncă de șase ore: prima țară care va implementa asta

Patru zile lucrătoare pe săptămână, ziua de muncă de șase ore: prima țară care va implementa asta

Mai multe companii au experimentat în ultimii ani cu săptămâni lucrătoare de patru zile, dar un astfel de program ar putea fi impus prin lege la nivelul unei întregi țări, conform premierului.

Finlandezii au fost dintotdeauna destul de avangardiști când vine vorba de schimbări fundamentale legate de sistemul de viață, începând cu sistemul de învățământ și, acum, continuând cu săptămâna de lucru. Informațiile despre un nou proiect legat de săptămâna de lucru au fost făcute publice de curând de către noul premier al țării.

În urmă cu aproximativ o lună, atrăgeam atenția într-un material asupra faptului că, finlandezii au numit în poziția de șef al statului cel mai tânăr oficial din toate timpurile, din fiecare colț al mapamondului. Nu s-a mai pomenit niciodată ca cineva în vârstă de doar 34 de ani să fie numit premier, dincolo de faptul că social – democrata Sanna Marin este femeie.

familie fericita

Într-unul dintre primele proiecte importante ale noului premier, Sanna Marin a vorbit despre posibilitatea implementării unei săptămâni de lucru de doar patru zile și a unei zile de muncă de șase ore în loc de opt. Premierul Finlandei a insistat pe beneficiile umane derivate dintr-o astfel de schimbare.

Oamenii ar fi mult mai fericiți dacă s-ar trece la acest sistem, pentru că ar petrece mai mult timp cu familia și, eventual, și-ar dedica timp unor pasiuni, hobby-uri care i-ar ajuta din punct de vedere moral. Nu este clar la această oră dacă inițiativa se va concretiza sau nu într-o lege. Sanna pare însă foarte hotărâtă în acest sens, datorită beneficiilor majore derivate din aceste schimbări care au fost atestate de mai multe studii. „Sunt de părere că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor, cu persoanele dragi, iar în timpul liber să demareze activități care le plac sau să se preocupe de alte aspecte ale vieții lor, de exemplu cultura”, a spus Sanna Marin, conform The Independent.