Patru elicoptere din Ucraina au aterizat la Iași. România ignoră avertismentele Rusiei și așteaptă alte 5 aeronave ucrainene

Patru elicoptere din Ucraina au aterizat la Iași. România ignoră avertismentele Rusiei și așteaptă alte 5 aeronave ucrainene
Patru elicoptere din Ucraina au aterizat la Iași

În cursul zilei de astăzi, patru elicoptere ce aparțin Ucrainei au aterizat pe aeroportul din Iași, au anunțat recent reprezentanții Ministerului Apărării. De ce au intrat în România și care este destinația lor finală?

Au aterizat la Iași și vor ajunge la Brașov

UPDATE ora 17:40: Alte 5 elicoptere din Ucraina sunt în aceste momente în deplasare spre județul Brașov. Acestea sunt configurate pentru executarea misiunilor civile şi fără armament la bord. Conform Ministerul Apărării Naţionale din România, elicopterele vin pentru operaţiuni planificate de mentenanţă.

„Ca urmare a primirii aprobărilor diplomatice de survol din partea autorităţilor române, încă cinci elicoptere ucrainene configurate pentru executarea misiunilor civile şi fără armament la bord se află, la acest moment, în deplasare către judeţul Braşov, pentru operaţiuni de mentenanţă planificate la Airbus Helicopters România.

Şi pentru aceste aeronave au fost depuse, conform reglementărilor aeriene naţionale, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil. În total, au fost acordate aprobări diplomatice de survol pentru deplasarea către Airbus Helicopters România pentru 14 elicoptere, restul aparatelor de zbor urmând a sosi în perioada imediat următoare”, a precizat MApN.

Știrea inițială:

Patru elicoptere ce aparțin de Garda Națională a Ucrainei au aterizat pe Aeroportul Internațional din Iași. Aparatele de zbor au oprit pentru realimentare. Potrivit Ministerului Apărării, elicopterele trebuie să ajungă la Brașov.

„Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.

Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală.”, a transmis MapN.

România, amenințată de Rusia

Duminică, un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării a declarat că orice țară care își oferă aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict. Amenințarea vine în contextul în care sunt așteptate ajutoare militare din partea Vestului, iar acestea ar putea trece prin Polonia și România.

„Folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat.

Practic, întreaga aviaţie de luptă a Ucrainei a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov, citat de agenția de presă Interfax.

Nu cu mult timp în urmă, România a returnat vecinilor ucraineni avionul de vânătoare Suhoi Su-27, după ce aterizase pe aeroportul din Bacău. De asemenea, Polonia este în discuții cu SUA pentru a găsit o modalitate de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29. O variantă ar fi ca piloții ucraineni să vină să le preia de pe aeroporturile poloneze, asta dacă va fi cazul unui asemenea scenariu.