Patronii din HoReCa sunt disperați. De câteva luni de zile nu găsesc personal: „Am majorat și salariile, dar degeaba”
Patronii HoReCa din Iași au mărit salariile pentru a atrage cât mai mulți angajați, însă nici așa nu au succes. Din cauza nesiguranței financiare, nimeni nu mai vrea să lucreze în acest domeniu. Majoritatea barmanilor să ospătarilor au plecat să muncească în străinătate.
Patronii HoReCa caută disperați angajați
Proprietarii barurilor și restaurantelor au mărit salariile cu 20 la sută, în speranța că vor atrage cât mai mulți angajați pentru ca afacerile să funcționeze în continuare. Patronul unui restaurant din Nicolina, lucrează cot la cot cu angajații. A discutat cu școlile profesionale pentru angajați, a mărit salariile însă nu a rezolvat nimic.
Bărbatul este nemulțumit, pe bună dreptate, că nu a primit banii promiși de stat pe diverse scheme de finanțare. Administratorul restaurantului este de părere că nu se face nimic pentru ca șomerii din Iași să fie motivați să muncească. De asemenea, mulți fug de asemenea job-uri din cauza situației provocate de pandemia COVID-19.
„De ce există șomeri dacă noi avem nevoie de oameni? Pe toți îi aud că au nevoie de oameni, dar nu se face nimic pentru ca șomajul să fie 0. Vin oameni care sunt în șomaj să le pun viza ca să mai primească o lună banii de la stat. Încurajăm lenea. Am terasa asta de 30 de ani, dar nu am mai văzut până acum așa ceva.
Înainte stăteau la ușă ca să-i angajăm, iar acum nu mai vine nimeni. Dacă vine valul 4, iar închidem tot. Nu există stabilitate și oamenii nu stau pentru că se gândesc că iar îi dă afară patronul”, mai spune Năstărel Hordilă, administratorul afacerii din cartierul Nicolina.
Sute de angajați în domeniul HoReCa au fost concediați și s-au reprofilat
Un alt proprietar din Iași, care are afacere în domeniul HoReCa, spune că are câteva luni bune de când caută bucătari și barmani, însă nu găsește personal serios. Din cauza pandemiei COVID-19, industria HoReCa a fost grav afectată.
Odată cu începerea anului 2020, sute de disponibilizări au fost făcute. Aproximativ un sfert din cei 6.633 de salariați din hoteluri, cafenele și restaurante din Iași au rămas fără loc de muncă. Majoritatea au plecat în străinătate la muncă sau au ales să se reprofileze pe alte domenii.
„Au mâncare asigurată, serviciul începe la ora 10 dimineața și se termină la 10 seara. Salariul e de 2.500 de lei, pe lună. Lucrează o zi cu o zi. Nu pot să le dau 1.000 de euro pe lună dacă nu știu să fiarbă un crenvurști. Nu vor să muncească. Stau toată ziua la cafele. În iulie am angajat 12 oameni și apoi i-am concediat pe toți.
Nu făceau nimic. Dacă vii la serviciu cu pretenții, stai la cafele și țigări, cum să îmi convină? Nu sunt irațional să nu înțeleg că au nevoie de pauze. Au loc amenajat pentru asta. Dar toată ziua să nu faci aproape nimic, nu este normal”, susține Andrei Durac, patronul Pizza Smile, din cartierul Păcurari.