Pasărea rară descoperită în Delta Dunării. Se mai găsește doar în America

de: Stan Nicu
18 10. 2023

Aceasta este pasărea rară descoperită în Delta Dunării. Un așa expmplar se mai găsește doar în America. Reprezentanţii asociaţiei pentru protecţia naturii pe Grindul Chituc anunță că este prima dată când această pasăre este observată în România.

Ce pasăre rară a fost văzută în România

O pasăre americană întâlnită extrem de rar în Europa, sturzul cu creastă galbenă, a fost văzută în Delta Dunării, ceea ce este o adevărată minune.

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus arată, într-un comunicat de presă transmis azi, că sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibăreşte în pădurile de foioase din SUA şi Canada şi iernează în pădurile tropicale şi subtropicale din Caraibe, Mexic şi America Centrală.

Acestă specie a fost observată foarte rar în Europa de Vest, cele mai multe observaţii provenind din Insulele Azore şi Islanda. De asemenea, această specie de pasăre este probabil împinsă spre Europa de vânturi şi furtuni puternice din perioada migraţiei, potrivit reprezentanţilor asociaţiei.

Sturzul cu creasta galbena, vazut in Romania

Citește și: Ce animal rar a trăit în România până acum câțiva ani

Sturzul cu creastă galbenă, văzut în România

”Cu toate acestea, am capturat în 17 octombrie un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european. Pe lângă raritatea americană, am prins şi o raritate asiatică în acea zi: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără. Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie am stabilit un nou record zilnic pentru tabăra noastră de cercetare pe care o organizăm de zece ani! Conform calculelor noastre, există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit în următoarele 3 săptămâni”, adaugă Grupul Milvus.

Ce animal rar mai trăiește în România

Pe de altă parte, în țara noastră există un animal foarte rar, care este omorât din greșeală. Este un animal rapid, care știe foarte bine să se ascundă și care își folosește ghearele lungi pentru a-și prinde hrana. Este vorba despre dihorul pătat, iar populațiile de la noi din țară sunt printre puținele din UE. Denumit și Vormela peregusna, dihorul pătat are botul ascuțit și blana deasă și foarte lucioasă.

Citește și: România se laudă cu unul dintre cele mai rare animale de pe planetă

În general, această specie de dihor își petrece ziua în vizuină, ieșind de la adăpost abia după ce se lasă întunericul. Este un foarte bun săpător de galerii, are ghearele puternice și ascuțite. Acesta se hrănește cu cârtițe, șobolanii de apă sau orbeți, viermi și șopârle.

Din păcate, animalul este ucis adesea, din greșeală, oamenii confundându-l cu dihorul de casă. Aceștia se tem că ar putea fi dăunător pentru animalele pe care le au în curte.