Pasărea exotică și colorată care a fost văzută în România. Nu mai vrea să plece din țara noastră, fotografii se minunează
Delta Dunării este singurul loc din România care adăpostește cea mai mare varietate de păsări din Europa, într-un singur loc. Dar, deși ar putea părea ciudată această apariție, românii au putut admira pasărea exotică și colorată, și care nu mai vrea să plece din țara noastră.
Cea mai mare densitate de specii regăsite în Delta Dunării
Un adevărat miracol al naturii, care se întinde pe o suprafață totală de 580.000 de hectare. Așa am putea descrie pe scurt Delta Dunării.
O descriere mai amănunțită ar mai spune că aici sunt adăpostite antități masive de păsări de apă de toate felurile, în special pelicani din două specii, heringi, berze, cormorani și stârci.
Am mai putea afla despre Delta Dunării că este o zonă favorită pentru speciile de păsări migratoare și, de asemenea, un loc de iernare pentru masele de păsări de apă migratoare din stepe, pădurile boreale și tundrele din nord.
Dar, cu toate astea, cercetătorii încă mai sunt surprinși de diversitatea de aici, precum și de noile migrații ale unor specii care, în mod natural, nu ar avea de ce și cum să bată atâta drum. Și, astfel, am ajuns să vorbim despre pasărea exotică și colorată care a fost văzută în România, tocmai în Delta Dunării.
Care este pasărea exotică și colorată care a fost văzută în România
Fenomenul, conform unui studiu publicat în urmă cu trei ani, începea din 2020, cu primele grupuri din această specie. Vorbim despre Phoenicopterus roseus, o specie de păsări cunoscută și sub un alt nume, păsările flamingo.
Specialiștii români spun că primele grupuri au apărut în primăvara anului 2021, când „au început să apară în stoluri în partea de sud-est a țării, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării și în împrejurimile acesteia”.
„Primele două stoluri (cu un total de 116 păsări) au apărut în luna mai, dar numărul acestora a crescut adunând adulți, imaturi și tineri.
Cel mai mare număr de flamingo înregistrat a fost de 265, dar stolul nu a fost stabil, de obicei ivizându-se, mutându-se sau dispărând temporar, confruntându-se și cu perturbări antropice.
Un individ a fost inelat, ceea ce ne-a permis să afirmăm că acesta s-a născut în sudul Franței.”, se arată în studiu.
Nu mai vrea să plece din țara noastră
Ca și acum trei ani, se pare că și în 2024 turiștii pot admira cârdurile de păsări flamingo în Delta Dunării. Majoritatea au ajuns aici, în intenția de a migra, dar reconfigurându-și traseul din cauza războiului din Ucraina, este părerea biologilor.
„În drumul lor de pasaj către Africa se opresc, bineînțeles și în România, neavând altă sursă de hrană. Războiul a afectat foarte multe trasee de migrație la păsări.”
Aceiași specialiști mai precizează că, atâta timp cât au parte de căldură și hrană din belșug, există taote șansele ca aceste păsări să nu mai vrea să plece de la noi.