Pasărea care nu a mai plecat din România în această iarnă. Este o specie vulnerabilă, ce spun specialiştii

de: Sabina Anastasia
04 02. 2024

O specie vulnerabilă de pasăre a ales în sezonul rece 2023-2024 să rămână pe loc, în România, în loc să migreze, așa cum obișnuia să facă până acum. Află în rândurile de mai jos despre ce pasăre maiestuoasă este vorba și ce spun specialiștii despre schimbarea comportamentului său.

Cum a ajuns o specie de pasăre să renunțe la migrație

Iarna 2023-2024 s-a dovedit a fi blândă, comparativ cu sezoanele reci înregistrate în anii precedenți. Așa se face că unele viețuitoare și-au schimbat comportamentul. Migrația păsărilor a suferit modificări, în urma schimbării condițiilor meteorologice, ceea ce s-a putut observa și în România.

Pe teritoriul țării noastre, o specie de pasăre maiestuoasă a ales să rămână pe loc. În anii trecuți, obișnuia să plece, să migreze, însă în sezonul 2023-2024 lucrurile s-au schimbat din cauza condițiilor meteorologice ce au suferit modificări. Astfel, pasărea a petrecut iarna curentă în România.

Te-ar putea interesa și: Pasărea din România care face ouă albastre. Se vând cu prețuri mult mai mari

Ce trebuie să știi despre pelicanul creț din România

Este vorba despre pelicanul creț. Da, ai citit bine. Pelicanul creț, o pasăre maiestuoasă care strălucește superb, a ales să rămână în România în sezonul rece 2023-2024. Este o specie rară de pasăre, declarată ca fiind pe cale de dispariție. Se regăsește în România, Grecia și Macedonia de Nord.

Pelicanul creț poate fi regăsit în Rusia, uneori, iarna. Pasărea pleacă în stoluri destul de mari de trei sute de indivizi și chiar mai mult când vrea să migreze. Pelicanul se deplasează în zone mici ca dimensiune, potrivite pentru reproducerea în grupuri mici, perechi și chiar singuri.

Prin ce se face remarcată această specie unică de pasăre

Pelicanul creț a fost încadrat ca specie vulnerabilă, experții monitorizând îndeaproape pasărea în cauză. Se distinge printr-un număr redus de exemplare, cu caracteristici unice, potrivit cercetătorilor. Pasărea are pene ondulate la ceafă, ușor ciufulite, de unde și denumirea de creț.

Penele lungi și ondulate pe cap și la ceafă formează un fel de coamă sau coafură care subliniază eleganța individului. Gâtul poate avea o culoare portocalie strălucitoare, iar în perioada de cuibărit capătă o nuanță roșiatică. Labele sunt gri închis, aproape negre.

Pelicanul creț, una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume

Te-ar putea interesa și: Păsările nocturne care au început să invadeze orașele din România: „Nu știm foarte exact motivul”

Greutatea pelicanului creț poate depăși 10 kilograme. Anvergura aripilor sale depășește trei metri, potrivit analizelor făcute de specialiști. Trebuie precizat totuși că această specie de pasăre este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din întreaga lume.