Pașaportul românesc, în topul celor mai puternice din lume. În câte țări ai acces fără viză
Pașaportul românesc se regăsește în topul celor mai puternice din lume. Pașaportul românesc s-a clasat pe locul 16 în lume, oferind acces fără viză în foarte multe destinații de călătorie, conform unui sondaj recent Henley Passport Index 2022. În câte țări ai acces fără viză, vezi în rândurile de mai jos.
Pașaportul românilor, printre cele mai tari din lume. În câte țări putem merge fără viză
Pașaportul românesc este printre cele mai puternice din lume, oferind acces fără viză în nu mai puțin de 174 de destinații externe.
Pașaportul românesc a egalat astfel pașaportul Chile și Monaco și și-a menținut poziția obținută în clasamentul de anul trecut. De asemenea, pașaportul românesc a păstrat același număr de destinații pentru călătorii fără viză ca și în anul 2021.
Japonia are cel mai puternic pașaport
Japonia se regăsește pe primul loc în Indexul pașapoartelor din 2022. Cetățenii săi pot călători în 193 de destinații fără a avea nevoie de viză. De asemenea, pașapoartele emise de Singapore și Coreea de Sud sunt la egalitate pe locul doi, ambele facilitând accesul la 192 de destinații fără viză.
Pe locul trei regăsim Germania și Spania, la egalitate, cu nu mai puțin de 190 de destinații externe fiecare, în timp ce pașapoartele finlandeze, italiene și luxemburgheze permit accesul la 189 de destinații.
Cine sunt cei cu cele mai puternice pașapoarte, de fapt
Locurile 5 și 6 sunt ocupate de alte opt țări europene, cu câte patru pe fiecare loc. Cinci țări au ocupat locul 7 și alte cinci pe locul 8.
A deține un pașaport puternic nu duce automat la mai multe călătorii. De altfel, raportul care însoțește clasamentul notează că cei cu pașapoartele cele mai puternice sunt cei mai restrânși și cei mai reticenți în a profita de libertatea de a călători astăzi din cauza pandemiei de coronavirus.
Călătoriile în Europa și America de Nord încep să își revină după pandemia de coronavirus
Cererea internațională de pasageri în regiunea Asia-Pacific este în creștere, însă doar 17% din nivelurile pre-Covid, în ciuda deschiderii majorității țărilor.
Călătoriile merg mult mai bine în Europa și America de Nord, unde nivelurile de mobilitate au atins 60% din nivelurile de dinaintea pandemiei.
Pe ce locuri se regăsesc SUA și Marea Britanie
Marea Britanie, cu 187 de destinații și SUA, cu 186 de destinații externe, au coborât un loc în clasamentul din acest an, în timp ce Rusia a urcat două locuri, ajungând pe locul 50, având, de principiu, acces pe 119 destinații externe.
Însă rușii se confruntă cu restricții severe de călătorie de când Vladimir Putin a dat ordinul de invazie a Ucrainei.