Părinții vând pe internet teste primite gratuit de copiii lor. Incredibil ce s-a aflat acum
Părinții vând pe Internet teste primite gratuit de copiii lor de la școală. Sunt teste oferite pentru a fi testați elevii, acasă, de către părinții lor, urmând ca aceștia să comunice rezultatele. Însă pe Internet au apărut deja anunțuri de vânzare a kiturilor cu teste cu salivă. Majoritatea școlilor au optat însă ca testarea elevilor să se facă acasă, de către părinți, de două ori pe săptămână.
Părinții vând pe internet teste primite gratuit de copiii lor
Doar că testarea nu este obligatorie, iar unii dintre părinți au ales să nu o facă. Pe internet, aceste kituri cu teste pe baza de salivă au început să fie deja comercializate.
Eugen Ilea, președinte pentru București al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, a declarat la Digi24 că, după părerea sa, procedura nu va avea rezultatul scontat.
„Autoritățile nu au gândit această activitate de testare în unitățile școlare cum o fac celelalte state.
Nemulțumirea noastră este dată de faptul că în familie nu ajunge pachetul nedesigilat, astfel că aceste teste ar putea fi compromise atunci când sunt manipulate de mai multe mâini.
Plus că avem aceste teste doar pentru săptămâna aceasta”, a spus el.
Eugen Ilea mai este de părere și că procedura pentru folosirea testelor nu este încă suficient de clară, iar asta se va reflecta în rezultatele finale ale acestei operaţiuni, aplicate cu succes în alte ţări.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, pesimist în privința testării
De altfel, testarea elevilor cu teste non-invazive pare a fi sortită eșecului, la scurt timp de la lansarea oficială în România. Și Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, s-a declară foarte pesimist, după numai prima zi de aplicare a noilor prevederi.
„Marea testare va deveni mica testare! Nu am prea multe dubii în chestiunea asta. Şi am şi argumente pentru afirmaţia mea. În primul rând, sunt încă foarte mulţi părinţi care nu vor să-şi testeze copii. Şi mă refer aici în primul rând la cei minori, adică majoritatea elevilor. Apoi, nu avem un număr suficient de teste la dispoziţia şcolilor.
În fapt au fost distribuite şcolilor un număr suficient de teste doar pentru această săptămână. Aşa că, tare mi-e teamă că în condiţiile în care programul pare să se îndrepte spre un eşec, Ministerul Educaţiei ar putea să nu mai insiste foarte tare asupra achiziţiei următoarelor tranşe de teste.
Nu putem vorbi însă despre continuitatea testării, după mine, cel puţin la finele acestui an calendaristic!”, a declarat Iulian Cristache pentru impact.ro.