Parcul Grădina Icoanei din București a fost betonat? Imagini șocante după modernizarea lui

de: Ștefan R. Apostol
02 02. 2022

În Sectorul 2 al Capitalei, pentru cei care căutau un loc de relaxare, Parcul „Grădina Icoanei” era o astfel de zonă. Cu o istorie care datează încă din anii 40, Parcul „Grădina Icoanei” a ajuns un loc degradat și în care nu s-au mai investit bani aproape deloc. Noul primar, Radu Mihaiu, anunța recent pe rețelele de socializare, investiții de aproape 400 milioane de lei, în dezvoltare, modernizare și reabilitare. Proiectul a inclus și acest parc, pe lângă alte două. Dar rezultatul, se pare că nu i-a mulțumit pe beneficiarii parcului din Sectorul 2.

Radu Mihaiu anunță aproape 60 de milioane de lei pentru reabilitarea parcurilor din Sectorul 2

În octombrie 2021, Radu Mihaiu anunța intenția de a moderniza mai multe parcuri din sector. Era vorba de parcul „Grădina Icoanei”, mini-parcul Rosetti, Parcul din strada Popa Soare și parcul Ștefan cel Mare.

„Azi începem cu Cvartalul 1: Parcul Icoanei – dezbatere reabilitare parc și nu numai. Marți, 2 noiembrie, ora 16:00, Cvartal 2: mini-parcul Rosetti intersecție cu Tudor Arghezi.

De la 17:00 în părculețul de pe Eminescu 153. Vineri, 5 noiembrie, ora 16:00, Cvartal 3: parcul Popa Soare, parcul Sfântul Ștefan și ultima oprire la miniparcul Popa Nan.”, anunța în octombrie Radu Mihaiu.

Primarul a avut și o întâlnire fulger cu premierul Ciucă, unde s-au discutat sumele din PNRR pentru Sectorul 2 al Capitalei. Ulterior, Radu Mihaiu anunța continuarea proiectelor de reabilitare a cel puțin 3 parcuri.

Printre aceste proiecte se regăsea și cel al Parcului „Grădina Icoanei”, un loc care a ajuns într-o stare de degradare avansată în ultimii ani.

În noiembrie anul trecut,„Grădina Icoanei” era deja închis de o lună de zile. Locuitorii din zonă spuneau că nu s-a mișcat aproape nimic, deși Primăria Sectorului anunțase mai multe procese de modernizare, după cum urmează:

  • se modernizează fântna, se schimbă gresia,
  • sistem de canalizare pentru a putea schimba apa periodic în fântână,
  • se refac aleile, exterioară din granit recuperat din străzile vechi, iar cele interioare din calcar concasat,
  • se plantează copaci în zonele care mai pot fi îndesite,
  • se schimbă mobilierul deteriorat în urma vopsirii,
  • mobilierul din locurile de joacă înlocuit.

 

Aleile din Parcul „Grădina Icoanei” refăcute din calcar concasat

După mai bine de 4 luni, parcul a fost redeschis parțial celor care vor să se relaxeze. Numai că, spre surprinderea acestora, parcul arată acum de parcă ar fi fost betonat cu ciment. În fapt, aleile interioare din parcul „Grădina Icoanei” au fost reabilitate prin turnarea de calcar concasat.

Ceea ce i-a dezorientat puțin pe locatarii din zonă, a fost faptul că suprafețele acoperite cu acest compus, sunt inclusiv în jurul copacilor aflați în parc. De aici, poate și confuzia. Primarul Radu Mihaiu și-a delegat unul din comsilieri să explice despre ce este vorba și de ce s-a optat pentru calacar concasat, spunând că:

„Am văzut comentariile în legătură cu aleile din Parcul Icoanei, cum că ar fi fost „betonate”. Vă asigur că nu e cazul. S-a respectat întocmai proiectul autorizat. Aleile sunt din calcar concasat.

Aparent, asemănările induc în eroare. Însă, realitatea este că, aleile sunt din calcar concasat . Este un material natural, total permeabil, ce se pretează unei grădini monument istoric.

Am și efectuat probe și totul este în regulă. Deocamdată, aleile nu sunt finalizate, urmează zilele acestea să fie finisate”, a declarat pentru G4Media.ro, Cristian Didiță, consilierul primarului Radu Mihaiu.

Betonat sau nu, parcul „Grădina Icoanei” nu arată așa cum și-au imaginat cei care vizitează zona destul de des, fiind nemulțumiți de noua față dată parcului.