Parchetul Militar, anchetă după incidentele de la vizita liderului PSD la Topoloveni. Protestatarii anti-Dragnea au fost luați cu duba

de: Ciprian Ioana
20 05. 2019

Pachetul Militar s-a autosesizat după ce mai mulți jandarmi din Topoloveni i-au luat cu duba pe cei câțiva oameni care protestau pașnic împotriva vizitei liderului PSD, Liviu Dragnea.

Cazul celor câtorva persoane care se adunaseră să protesteze în Topoloveni, județul Argeș, a ajuns în atenția Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București. Instituția s-a autosesizat după ce jandarmii i-au băgat pe oameni în dube, deși aceștia protestau pașnic și nu au deranjat pe nimeni.

Oficial, Jandarmeria anunța că acțiunea a fost una nedeclarată. Dar în imagini se poate observa că oamenii nu deranjează și nu ocupă ilegal niciun perimetru.

Parchetul Militar, anchetă după incidentele de la Topoloveni

Parchetul Militar efectuează, deocamdată, cercetări in rem, ceea ce înseamnă că nu e vizată nicio persoană, ci doar acțiunea în sine. Infracțiunile în cazul cărora se încearcă adunarea de probe sunt abuz în serviciu, purtare abuzivă și lipsire de libertate.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost așteptat la Topoloveni de câteva persoane, care au protestat față de măsurile luate de coaliția aflată la putere. Ei au adus bannere și pancarte cu mesaje anti-guvernamentale și anti-Dragnea.

La un moment dat, însă, jandarmii s-au apropiat de ei și i-au băgat cu forța în dube, fără nicio explicație. Ei au fost duși la secția de Poliție și ținuți acolo până când Liviu Dragnea și-a încheiat vizita din localitate.

Protestatarii au fost urcați în dubele Poliței când au afișat un banner pe care scria ”Țara n-a votat hoția!!! Voi nu sunteți România!”.

Mai multe asociații civile și ONG-uri au cerut chiar demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după aceste incidente. În opinia lor, Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancționare ce nu presupunea conducerea la secția de poliție, deoarece nu exista vreo stare de pericol, arătând că oamenii legii au încălcat articolul 30 din Constituția României, care garantează libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public.