Paradoxul din această țară. Ce s-a întâmplat după ce a scăzut numărul bolnavilor care au luat noul virus

Paradoxul din această țară. Ce s-a întâmplat după ce a scăzut numărul bolnavilor care au luat noul virus

Africa de Sud a înregistrat o încetinire dramatică și neașteptată a ritmului zilnic de infecții cu coronavirus. Experții în sănătate avertizează că este mult prea devreme pentru a vedea acest lucru ca fiind o dezvoltare semnificativă și își fac griji că ar putea chiar să declanșeze un sentiment periculos de complianță.

Paradoxul din această țară

Răspândirea coronavirusului în Africa a fost mult mai lentă decât în ​​Europa și Asia, dar Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de o creștere accentuată a cazurilor de pe continent în ultimele zile. Regiunea OMS din Africa, țări subsahariene plus Algeria, a înregistrat marți dimineață 990 de cazuri confirmate și 23 de decese.

Președintele Cyril Ramaphosa a sugerat acum că cele două săptămâni de carantinare sunt responsabile pentru ce se întâmplă acum. El a extins restricțiile naționale, programate să se încheie într-o săptămână, până la sfârșitul lunii. Însă, pe măsură ce țara și continentul continuă să facă eforturi pentru impactul potențial devastator al pandemiei, medicii se străduiesc să explice ce se întâmplă.

Ce s-a întâmplat după ce a scăzut numărul bolnavilor care au luat noul virus

Au trecut aproape cinci săptămâni de la primul caz Covid-19 confirmat în Africa de Sud și până la 28 martie, graficul zilnic urmărește numărul de noi infecții urmate de o curbă ascendentă, accelerată. Dar în acea sâmbătă, curba s-a rupt brusc, de la 243 de cazuri noi într-o singură zi, la doar 17. De atunci, media zilnică s-a stabilit la aproximativ 50 de cazuri noi.

Ar putea fi faptul că această carantinare timpurie, strictă a Africii de Sud, și activitatea sa de urmărire agresivă funcționează de fapt, sau este doar o mică acalmie? Joi, președintele Ramaphosa a spus că este „prea devreme pentru a face o analiză certă”, dar a spus că, de la introducerea carantinei, creșterea zilnică a infecțiilor a scăzut de la 42% la „aproximativ 4%”.

„Cu cât testăm mai multe persoane, cu atât vom dezvălui dacă este vorba despre aberații sau este real. Numerele nu sunt încă acolo”, a avertizat Precious Matotso, un oficial de sănătate publică care monitorizează pandemia din Africa de Sud în numele Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Paradoxul din această țară. Ce s-a întâmplat după ce a scăzut numărul bolnavilor care au luat noul virus
Paradoxul din această țară. Ce s-a întâmplat după ce a scăzut numărul bolnavilor care au luat noul virus

Există o recunoaștere generală, de la ministrul sănătății până la personalul spitalului de prim rang, că este periculos de devreme să se încerce să se ajungă la concluzii ferme despre răspândirea virusului.

„Este dificil de a prezice ce drum vom lua, o rată mare, medie sau mică de infecție. Nu avem teste pe scară largă bazat pe date limitate „, a declarat Stavros Nicolaou, un director de asistență medicală care coordonează acum elemente ale răspunsului sectorului privat.

Presupunerea a fost că virusul, introdus în Africa de Sud și multe alte țări africane, în mare parte de călătorii mai bogați și vizitatorii străini, s-ar muta inevitabil în cartiere mai sărace, aglomerate și s-ar răspândi rapid. Potrivit experților, cel mai probabil rămâne următoarea etapă a focarului și au existat mai multe infecții confirmate într-o serie de orașe.

Însă medicii de aici și unele țări învecinate au observat că spitalele publice nu au văzut încă nicio creștere a internărilor pentru infecții respiratorii, cel mai probabil indiciu că, prin testarea limitată, virusul se răspândește rapid.

O teorie este aceea că sud-africanii pot avea o protecție suplimentară împotriva virusului din cauza diversității posibililor factori medicali, de la vaccinul anti-tuberculoză obligatoriu BCG, cu care aproape toți cetățenii sunt vaccinați la naștere, până la impactul potențial al medicamentelor anti-retrovirale și până la rolul posibil al diferitelor enzime în diferite grupuri de populație. Dar aceste idei nu au fost verificate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI