Paradisuri fiscale la umbra „păcănelelor”. Ce lege a copt un senator PSD

Paradisuri fiscale la umbra „păcănelelor”. Ce lege a copt un senator PSD
Inquam Photos / Octav Ganea

Un proiect de lege controversat a trecut deja de Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Inițiator este senatorul PSD Șerban Nicolae.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil unei propuneri legislative care prevede instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenuri ca insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente.

Cu alte cuvinte, cine își deschide restaurante sau cazinouri pe insula Belina, spre exemplu, sau în Delta Dunării va fi scutit de impozitele pe teren. Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocurilor de bingo desfăşurate în săli de joc.   Proiectul va merge la vot final în Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, terenurile pentru care se aplică acest regim fiscal sunt insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public sau privat al statului. Acestea sunt scutite de taxa pe teren.

Opoziția se pregătește să atace proiectul la CCR

Deputatul USR Stelian Ion susține că formațiunea sa va ataca proiectul la Curtea Constituțională pentru că, în opinia sa, legea este cu dedicație.

„Se creează tot felul de paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi, spre exemplu pentru cei care au pus mâna pe Insula Belina sau pentru cei care au interese de a dezvolta afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicaţie propusă de Şerban Nicolae pentru clienţii lor pesedişti şi nu numai. Este foarte grav ceea ce se întâmplă, o să o atacăm la Curtea Constituţională, pentru că am identificat motive de neconstituţionalitate”.
Stelian Ion, deputat USR

Deputatul mai arată că e absolut nedrept pentru ceilalţi comercianţi din România care vor avea, în modul acesta, o concurenţă neloială  din partea celor care au asemenea zone în proprietate sau în folosinţă: insule sau alte asemenea formaţiuni.

Deputatul arată că se pot crea şi prin intervenţia umană astfel de insule, insuliţe sau prundişuri, ceea ce înseamnă, în opinia sa, că prin intervenţia umană se pot crea paradisuri fiscale în România.

„Vor fi scutiri de taxe şi în cazul înfiinţării unor jocuri de noroc sau unor afaceri legate de jocurile de noroc în Delta Dunării, deşi asemenea cazinouri, asemenea stabilimente, în general, sunt invazive şi nu au nimic în comun cu activitatea de turism în strânsă armonie cu natura şi cu ceea ce dorim să dezvoltăm în Delta Dunării”.
Stelian Ion, deputat USR