Unde va merge Papa Francisc, în ultima zi a vizitei sale în România! E o tradiție a mandatului său

de: Daniel Ștefan
07 05. 2019

Papa Francisc va avea un program relativ încărcat atunci când va veni în România. Încă se fac pregătiri pentru vizita sa istorică, iar în ultima zi, va avea o destinație specială.

Papa Francisc, la fel ca toți ceilalți Suverani Pontifi dinaintea sa, are datoria de a oferi ocrotire spirituală celor vulnerabili, marginalizați sau aflați în dificultate materială.

Prin urmare, minoritățile se vor bucura nespus de vizita Papei, însă nu va avea timp decât pentru unii dintre ei, adică romii.

Papa va merge în ultima sa zi a vizitei în România la Blaj, în cartierul Barbu Lăutaru, unde se știe că există cea mai mare comunitate de romi. Evident, acolo, ei nu mai sunt de mult o minoritate, pentru că alcătuiesc populația majoritară a localității, dar sunt recunoscuți pentru credința lor romano-catolică.

Vestea că însuși Papa Francisc va veni în Barbu Lăutaru ca să-i vadă pe romi i-a uimit și i-a umplut de speranță, după cum au mărturisit mai mulți localnici intervievați de Digi24.

În România, se întâmplă rar ca o personalitate de talie mondială să vină aici pentru a se vedea cu o anumită comunitate.

Cum se pregătesc romii din Barbu Lăutaru pentru venirea Papei Francisc

Romii din Blaj nu-l vor întâmpina, cum s-ar spune, cu mâna goală, pe Suveranul Pontif. În Barbu Lăutaru se lucrează intens la ridicarea primei biserici romano-catolice de aici care va fi doar a romilor, pentru prima dată.

Până acum, ei și-au practicat credința religioasă fără vreun lăcaș de cult, iar creștinismul necesită prezența unei Case a Domnului, după cum s-a înfiripat datina, de aproape 2000 de ani.

Vreo 6% din populația Blajului este alcătuită din oameni de etnie romă, de toate vârstele. Faptul că aceștia vor avea, în sfârșit, o biserică a lor, va fi un moment aproape istoric, iar vizita Papei va face să fie o inaugurare memorabilă.

Construcția acestei biserici a început în urmă cu doi ani, dar abia în ultimele 3 luni s-au intensificat lucrările, ca să fie gata până vine Papa. La fel cum sunt mai toate bisericile din România, nici aceasta nu e foarte încăpătoare. Poate găzdui maximum 100 de persoane, dar e bine și așa, în lipsă de altceva.