Papa Francisc, prima declaraţie despre demisie. Reacţia suveranului

de: Cătălina Burghelea
02 09. 2021

Papa Francisc a făcut prima declarație despre demisia sa. Pleacă Suveranul Pontif de la cârma Bisericii Catolice? Răspunsul Sanctității sale Papa Francisc nu a întârziat să apară, din moment ce tot mai multe zvonuri spun că acesta dorește să renunțe la responsabilitățile sale de Papă. Care este adevărul, de fapt.

Papa Francisc demisionează?

Papa Francisc a fost operat, la începutul lunii iulie, „pentru stenoză diverticulară gravă cu semne de diverticulită sclerozantă”, în cadrul căreia i-a fost extrasă o parte din colon şi pentru care a stat 10 zile în spital. Pe fondul stării de sănătate a acestuia, au apărut vorbe cum că Suveranul Pontif își va da demisia în curând. Papa a ieșit în public, pentru a lămuri situația.

Ziarul Libero a precizat recent că a avut loc o întâlnire secretă a cardinalilor, avansând ideea că Papa Francisc a vorbit despre demisie, posibil la împlinirea a 85 de ani, în decembrie.

Duce o viață normală

Sanctitatea sa Papa Francisc nu se gândește să demisioneze și duce „o viață total normală”, în urma intervenției chirurgicale suferite în luna iulie, arată un interviu radio difuzat miercuri, 1 septembrie.

În vârstă de 84 de ani, Papa a respins categoric anunțul lansat de un ziar italian legat de faptul că ar urma să-și dea demisia. Vorbind la radioul spaniol COPE, Papa Francisc a spus că nu i-a trecut prin minte cuvântul demisie și nici nu știe cum de s-a propagat acest zvon.

„Nu știu de unde au luat săptămâna trecută informația că voi demisiona…chiar nu mi-a trecut prin minte”, a precizat Suveranul Pontif la radioul spaniol COPE.

Pentru a calma lumea îngrijorată de o posibilă demisie, Papa a mai spus, în cadrul aceluiași interviu, că va face o călătorie în Ungaria și Slovacia, în perioada 12-15 septembrie, și vizite în Cipru, Grecia și Malta. Totodată, acesta este aproape sigur că va participa la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), de la Glasgow, din luna noiembrie.

Cui a mulțumit Suveranul Pontif

Conștient că este auzit de tot mapamondul, suveranul a mulțumit unui asistent medical de la Vatican pentru că l-a convins să fie supus acelei intervenții chirurgicale la colon, în loc să continue tratamentul cu antibiotice și alte medicamente, așa cum au susținut unii medici.

„Încă sunt viu. Un infirmier mi-a salvat viaţa, un om cu multă experienţă. Este a doua oară când un infirmier îmi salvează viaţa. Prima oară a fost în anul 1957”, a mărturisit papa.

O măicuță italiană i-a salvat viața Papei Francisc, acum 64 de ani. Opunându-se medicilor, i-a schimbat medicaţia tânărului seminarist pentru a-l trata de pneumonia de care suferea, decizie care i-a salvat viața.

Francisc, care a fost ales pontif în 2013, se simte bine acum, după ce a fost operat pe 4 iulie, de stenoză diverticulară simptomatică, adică o îngustare a colonului.

„Acum pot mânca tot, ceea ce nu era posibil înainte…duc o viață total normală”, a dezvăluit acesta, adăugând că i s-au îndepărtat 33 de centimetri din intestin.