Papa Francisc, discurs emoţionant despre femeile din întreaga lume. „Femeia este principalul deşeu. Nu putem rămâne tăcuţi”
Pe 8 Martie a fost „Ziua Internațională a Femeii”, ocazie în care Papa Francisc a făcut apel pentru a da o voce femeilor, împotriva violenței și pentru egalitate, în timpul întâlnirii pe care a avut-o la Vatican cu participanții de la „Alianța strategică a universităților catolice de cercetare”, SACRU, și Fundația Centesimus Annus Pro Pontifice.
Papa Francis denunță violența împotriva femeilor
Conform presei Vaticanului, Papa Francisc a lăudat femeile și a făcut apel la tratarea lor ca egale, denunțând violența și abuzurile împotriva lor. El a făcut aceste observații la întâlnirea cu participanții de la „Alianța strategică a universităților catolice de cercetare”, SACRU, și Fundația Centesimus Annus Pro Pontifice, la Vatican:
„Demnitatea şi drepturile fundamentale ale fiecărei persoane trebuie respectate: educaţie, muncă, libertate de exprimare şi aşa mai departe.
Acest lucru este valabil mai ales în cazul femeilor, deoarece ele sunt mai uşor supuse violenţei şi abuzului.”, a declarat Papa Francis.
În aceeași zi în care făcea aceste declarații, Papa Francis marca 10 ani ca papă, tot atunci Sfântul Părinte primindu-i pe reprezentanții celor două oganizații după ce a scris prefața la cercetarea lor comună. Papa a amintit de discriminarea frecventă la locul de muncă, adesea din cauza maternității, de diferența de salarizare între cele două sexe, dar și de munca eroică a atâtor femei anonime, de „forța tăcută a zilelor noastre”, conform publicației Vaticanului.
Diversitatea, a avertizat Papa Francisc, amintind importanța unei mai mari incluziuni, „nu trebuie să ducă niciodată la inegalitate, ci mai degrabă la o primire recunoscătoare și reciprocă”. În discursul său s-a referit la respingerea clară a oricărei forme de discriminare împotriva femeilor, precum și a altor categorii slabe ale societății.
„Femeia este principalul deşeu. Nu putem rămâne tăcuţi”
În alocuțiunea sa, Papa Francisc s-a referit și la contribuția femeilor la binele comun, spunând că „este de neînlocuit și de netăgăduit” în acest sens, iar acest lucru, a spus el, este demonstrat de femeile din Sfânta Scriptură, decisive în momentele-cheie ale istoriei mântuirii, sau chiar în istoria Bisericii, figuri precum Sfintele Ecaterina din Siena, Josephine Bakhita, Edith Stein, Tereza de Calcutta, „impresionante prin determinare, curaj, fidelitate, capacitate de a suferi și de a transmite bucurie, onestitate, umilință și tenacitate”
„Femeia este principalul deşeu. Nu putem rămâne tăcuţi în faţa acestui flagel al vremurilor noastre. Femeia este folosită. Eşti plătită mai puţin pentru că eşti femeie. Apoi, dacă te văd însărcinată, îţi iau locul de muncă.
Este un obicei folosit în oraşele mari, spre exemplu cu maternitatea. Să nu lăsăm femeile să devină victime ale abuzului, exploatării, marginalizării şi presiunii nejustificate fără o voce.
Să fim vocea durerii lor şi să denunţăm cu fermitate nedreptăţile la care sunt supuse, adesea în contexte care le privează de orice posibilitate de apărare şi de mântuire”, a declarat pontiful de origine argentiniană.
Multe exemple de eroism cotidian trăit în tăcere au revent și în mintea Papei Francisc, care și-a amintit de numeroasele femei pe care părintele Bergoglio, pe atunci, le-a întâlnit în autobuzul care mergea la închisoarea din Buenos Aires, spunând că nouăzeci la sută dintre persoanele care vizitau închisoarea erau femei. „Mamele sunt forța tăcută a zilelor noastre”, potrivit Papei.