Panică în Sicilia, după erupţia vulcanului Etna. Un aeroport a fost deja închis
Panică în Sicilia, după ce vulcanul Etna a erupt. Este cel mai mare vulcan activ din Europa și se află în sud-vestul Italiei. Autoritățile italiene au activat Alerta Roșie a Protecției Civile.
Vulcanul Etna a erupt
În dimineața zilei de astăzi, în jurul orei 10:00, vulcanul Etna din Italia a erupt. Oamenii spun că înainte de erupție au auzit zgomote extrem de puternice care au zguduit ușile și ferestrele pe toată distanța între Adrano și Bronte.
Ploaia de cenușă a acoperit orașul Adrano. Cu toate acestea, posibilitatea observării directe a activității vulcanului nu este posibilă din cauza vremii nefavorabile, care acoperă vulcanul cu nori încărcați de ploaie.
Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Catania se află în alertă maximă și monitorizează comportamentul enigmatic în fiecare secundă. Totodată, din cauza erupției au fost suspendate zborurile în aeroportul din Catania.
Prezența unei activități erupții vulcanice este confirmată de căderea cenușei vulcanice în orașele Adrano și Biancavilla, care a atins acum și orașul Catania. Mai multe orașe și așezări au fost acoperite de praf negru.
Citește și: Vulcanul Etna din Italia a erupt din nou. Fluviu de lavă şi val de fum şi cenuşă pe mai bine de 10 km Video
„Persistă acoperirea cu nori în zona de vârf a vulcanului, deci nu este posibilă efectuarea de observații vulcanologice prin intermediul rețelei de supraveghere video”, comunică experții de la INGV.
Despre vulcanul Etna
Vulcanul Etna este cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Acesta erupe periodic, iar ultima dată a erupt în luna februarie. Cu toate acestea, cea mai violentă erupție vulcanică a avut loc în anul 1669, atunci când au fost aruncate circa 990 de milioane de metri cubi de lavă.
Vulcanul are o altitudine de 3.300 de metri și poate să erupă de mai multe ori pe durata unui an. Cea mai mare erupție recentă a vulcanului a avut loc în anul 1992. Etna este un vulcan activ de 2,6 milioane de ani și a provocat până acum 77 de decese confirmate.
Erupțiile vulcanului Etna urmează mai multe modele, iar cele mai multe apar în vârful acestuia, acolo unde există cinci cratere. Alte erupții au loc pe flancuri, acolo unde există peste 300 de orificii de aerisire care variază în dimensiuni.
Citește și: Vulcanul Etna a erupt! O bucată din el s-a prăbușit deja, ce se întâmplă în Catania
Erupțiile din vârf sunt foarte explozive și spectaculoase. De cele mai multe ori, nu amenință zonele locuite din jurul vulcanului. Cu toate acestea, erupțiile de flanc au loc la câteva sute de metri altitudine, foarte aproape de zonele locuite.