Până când vor rămâne plafonate prețurile la energie. Anunțul oficial al ministrului

de: Mariana Olteanu
11 10. 2023

În următorii doi ani, românii vor plăti facturi la prețuri plafonate. Anunțul a fost făcut de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Anunțul vine, în contextul, în care au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora schema de sprijin nu ar mai fi necesară, pentru că prețurile de pe burse au scăzut față de anul trecut.

Condițiile în care Guvernul va putea renunța la plafonarea prețurilor

Chiar dacă Comisia Europeană și Banca Mondială recomandă României să renunțe la tarifele plafonate, acest lucru nu va fi posibil. Ministrul Energiei susține că facturile la energie vor avea prețuri plafonate până în 2025. În acest fel, autoritățile speră să nu creeze un șoc pe piață.

Citește și: Reguli noi pentru consumatorii din România. Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la energie

Ce spune ministrul energiei, Sebastian Burduja?

„Rămâne aşa cum este. Asta e dorinţa mea. Pe logica actuală, noi ar trebui să trecem de următoarele două ierni fără să impactăm consumatorul final. Ne bazăm pe Ministerul de Finanţe să ne dea sumele pe care noi ulterior trebuie să le dăm furnizorilor.”, a declarat Sebastian Burduja pentru Observator.

De asemenea, Sebastian Burduja a oferit asigurări și susține că schema de sprijin va rămâne așa cum este, cel puțin iarna aceasta.

„Preferința mea și dorința mea ca ministru al Energiei este să păstrăm schema așa cum este, cel puțin până trecem această iarnă.” a dat asigurări Sebastian Burduja.

Citește și: Veste cumplită pentru români. S-ar putea întâmpla cu facturile chiar din iarnă, gata cu ajutorul de la stat

Ce schimbări îi așteaptă pe români de anul viitor?

Datorită măsurii plafonării, prețurile la curent și gaz sunt de câteva ori mai ieftine față de anul trecut. De precizat este și faptul că, plafonul a rămas același. Cu toate acestea, autoritățile iau în calcul modificarea actualei scheme de sprijin.  După iarna aceasta, sunt așteptate o serie de schimbări.

„Pe măsură ce preţurile vor continua să scadă în piaţă, este speranţa noastră după iarna asta, se pune problema ca ei (n.r. furnizorii) vor avea costuri mult mai mici. Dar şi necesarul de compensare va scădea. Sumele cu care furnizorii vin la compensare sunt mult mai mici.”

Datele furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE) arată că, 5 milioane de români au plătit în medie pentru factura la curent 35 de lei. În schimb, factura medie la gaze a fost de 200 de lei.

Citește și: Comisia pentru energie din Parlamentul European, decizie de ultimă oră. Se renunță la plafonul pe veniturile din energie electrică