Pâinea pe care trebuie să o arunci de urgență. Detaliul pe care îl ignoră mulți oameni, dar este foarte periculos

de: Stan Nicu
03 03. 2023

Experții în alimentație au anunțat care este pâinea pe care trebuie să o arunci de urgență. Detaliul pe care îl ignoră mulți oameni, dar este foarte periculos. Acest tip de pâine este unul dintre cele mai consumate alimente din lume.

Ai această pâine în casă? Trebuie s-o arunci imediat

Pâinea feliată este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, pentru că poate fi preparată într-o multitudine de moduri, cu ingrediente atât dulci, cât și sărate, putând fi consumată în orice moment al zilei.

Chiar dacă pâinea albă și pâinea integrală au un aport caloric foarte asemănător, aceasta din urmă are un conținut mai mare de fibre și alți nutrienți necesari care aduc o mai bună funcționare a organismului uman.

Ce înseamnă făina nerafinată

De asemenea, motivul este că pâinea integrală este făcută cu făină nerafinată, ceea ce înseamnă că are mai mulți nutrienți decât cea albă.

Pentru că făina este nerafinată, cerealele păstrează întreaga coajă a cerealelor. Grâul este cea mai folosită cereală, deși există și altele precum secara, ovăzul sau orzul.

Aruncați pâinea arsă

Însă, indiferent de tipul de pâine feliată pe care o consumați de obicei, aruncați-o imediat dacă aceasta este arsă, recomandă profesioniștii din domeniul sănătății.

Principalul motiv este riscul de formare a acrilamidei, un compus care, conform diverselor studii științifice, a fost legat de afectarea sistemului nervos și cu cancerul.

Ce poate provoca acrilamida

Chiar dacă știința nu a reușit să stabilească o legătură directă între acrilamida din alimente și cancer, unele studii au descoperit o dublare a riscului de cancer uterin și ovarian în rândul femeilor care consumă acest compus.

Acrilamida se formează de regulă în alimentele care conțin amidon în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate. Acest lucru este cauzat de o reacție chimică între zaharuri și proteine, iar în cazul pâinii feliate, face ca aceasta să devină închisă la culoare și să aibă o aromă distinctă atunci când este arsă.

Prăjiți pâinea mai puțin

Astfel, cu cât pâinea feliată este mai prăjită, cu atât conține mai multă acrilamină, așa că cel mai bine este să o aruncați. Cu toate acestea, nu este o chestiune de alarmă.

Probabilitatea ca consumul de pâine arsă să provoace cancer, atâta timp cât consumul este moderat și face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă, este foarte mică. Cu toate astea, totuși, este mai bine să fim precauți.

Știința indică faptul că pâinea feliată trebuie prăjită timp de trei minute și jumătate la 150 de grade în prăjitorul de pâine. Depinde în mare măsură și de puterea aparatului și de tipul de pâine pe care îl folosiți.