Pâinea pe care tot mai mulți români o caută în Lidl, Kaufland și alte magazine. Sunt multe sortimente
Pâinea este, cu siguranță, unul dintre cele mai consumate alimente la nivel global. Fie că preferi două sendvișuri la micul dejun sau o tai în bucăți pentru a pune crutoane în supă, acest aliment de bază este la mare căutare în supermarketuri. Care este sortimentul nou de pâine care face furori printre români.
Cât de populară a devenit pâinea artizanală în România
Indiferent că vorbim despre pâinea cu semințe, cea fabricată din grâu ecologic sau specialitățile cu maia, pâinea artizanală a devenit extrem de populară în brutăriile de la noi din țară, înainte de a fi comercializată în marile supermarketuri, precum Kaufland, Lidl, Carrefour, etc.
Dacă acum câțiva ani se vindeau 10 pâini artizanale pe zi, în 2023, numărul a crescut fulminant la nici mai mult, nici mai puțin de 500 de pâini produse zilnic.
Tot mai mulți clienți vin să se înfrupte din delicatesele autohtone, iar cererea a crescut și din partea restaurantelor din România. Conform statisticilor, un român consumă, în medie, aproximativ 7 kilograme de pâine pe lună.
Numărul brutăriilor care produc produse artizanale este în creștere, iar combinațiile cu semințe și grâu ecologic sunt tot mai căutate. Brutarii cu experiență susțin că prepararea unei pâini cu maia reprezintă un proces minuțios ce poate dura până la 24 de ore.
„Se numește strach and fold, în termeni în limba engleză, întărim rezistența structurii glutenice din maia.
Dă lumea de gust și își dă seama că este o pâine foarte bună și nu se compară cu ce găsesc în magazine.
Intru în producție la 3 dimineața, și termin la ora 2 după amiază. Muncim cam efectiv tot timpul.”, a declarat brutarul Mihai Bănaru pentru stirileprotv.ro.
Citește și Cum se coace corect pâinea. Detaliul care o poate strica, doar aşa iese ca la brutărie
Cât de multă pâine mănâncă românii, de fapt
Potrivit Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 7,17 kg de pâine pe lună, ceea ce înseamnă cu aproape un kilogram mai puțin față de 2019. În ciuda acestui fapt, România ocupă un foc fruntaș în clasamentul țărilor cu cel mai mare consum de pâine, alături de Spania și Italia.
„Dacă vorbim de consumul la nivel de cap de locuitor, este într-o marjă destul de constantă în ultimii 10 ani, undeva la 23.000 de tone pe săptămână.
Dacă acum vreo 30 și ceva de ani aveam trei tipuri de pâine, acum avem zeci de tipuri de pâine de toate felurile.”, a explicat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație.
Nici prețul produselor de panificație nu a rămas la fel, în ultimii doi ani. Conform datelor EUROSTAT, în România anului 2022, pâinea s-a scumpit cu 18% faţă de 2021.