Pădurea secretelor din România. Locul știut de foarte puțini oameni: se găsesc rămășițele unei civilizații antice

de: Ștefan R. Apostol
05 05. 2022

O mare parte din vestigiile dacice, unele descoperite, altele care așteaptă să fie descoperite, se află în zona județului Hunedoara. Aici civilizația dacică a avut cele mai multe zone dezvoltate, sub forma de fortărețe din piatră. Tot aici există și adevărate mistere, precum pădurile de la Măgura Călanului. Tot aici se mai află și o carieră de piatră, cunoscută sub numele de Cariera de calcar Măgura Călanului.

Cariera de calcar Măgura Călanului

Situată la 30-50 km de cetăți și la aproximativ 500 m altitudine, cariera de calcar Măgura Călanului, din județul Hunedoara, este cea mai importantă carieră antică păstrată pe teritoriul României. Cariera se întinde pe o suprafață de cel puțin 30 de hectare și astăzi este acoperită de pădure.

Din fericire, spun arheologii, cariera de calcar Măgura Călanului a fost exploatată doar în timpul construirii cetăților dacice și este bine conservată. Este considerată a fi unul dintre cele mai spectaculoase monumente antice de acest gen din afara lumii greco-romane.

Pădurile care înconjoară cariera de calcar Măgura Călanului sunt cunoscute sub același nume, iar locuitorii de aici spun că aceste păduri sunt pline de mistere, încă nedeslușite. În pădurile din zonă, spun arheologii, se regăsesc vestigii antice și medievale. Unele dintre aecste vestigii datează din era pre-dacică, cunoscută sub numele de cultura Coțofeni, mai spun specialiștii.

„În arealul carierei există urme încă dinainte de daci (cultura Coţofeni), iar în interiorul zonei exploatate există o fortificaţie necercetată. Sunt vizibile de asemenea alte amenajări, terase antropice (pe care se aflau probabil cartierele de pietrari), foarte multe urme de prelucrare, însemne antice pe fronturile de exploatare.

Pe scurt, este un sit care ar trebui să se afle în topul monumentelor de epocă antică din ţara noastră”, informa arheologul Aurora Peţan, pe site-ul dacica.ro.

Vestigiile dacice din Hunedoara în patrimoniul UNESCO

Zona Munților Orăștie este recunoscută pentru multitudinea de vestigii dacice descoperite aici. După mai mulți ani de cercetare și demersuri, mare parte din aceste descoperiri, cetățile dacice din Munții Orăștiei intrau în patrimoniul UNESCO.

Construite în secolele I î.Hr. și I d.Hr. sub stăpânirea dacilor, aceste cetăți prezintă o fuziune neobișnuită de tehnici și concepte arhitecturale militare și religioase din lumea clasică și din epoca târzie a fierului european. Cele șase lucrări defensive, nucleul Regatului Dacic, au fost cucerite de romani la începutul secolului al II-lea d.Hr. „Vestigiile lor extinse și bine conservate se află într-un cadru natural spectaculos și oferă o imagine dramatică a unei civilizații viguroase și inovatoare.”, spun reprezentanții UNESCO.