”Pacienții falși” te vor scăpa de mita din spitale: care sunt argumentele Sorinei Pintea

de: Puiu Alexandru
18 07. 2019

Salariile medicilor au crescut foarte mult în ultimii ani, dar astea nu înseamnă că nu trebuie să dai mită la doctori. Sorina Pintea are însă o soluție la această situație care ar putea funcționa.

Problema mitei din spitalele din România este una foarte veche. În momentul în care întinzi un plic cu bani unui doctor, aproape că ți se pare ciudată dacă nu-i acceptă. Te gândești că ai greșit cu ceva, că ar fi trebuit să fii mai discret. În țările occidentale, nu există așa ceva, iar Pintea are o ideea prin care să elimine acest model și din România.

Conform declarațiilor Sorinei Pintea de la TVR 1, dacă noul sistem este implementat cum trebuie, ar trebui să ne scape de cazurile de mită. Nu de alta, dar medicii care pun presiune financiară pe pacienți riscă să nu-și mai poată practica meseria în România.

Conceptul la care s-a gândit ministrul Sănătății se pare că este destul de comun în alte țări, chiar dacă reprezintă o premieră absolută în România. Este vorba de un program de pacienți falși, un grup de oameni sănătoși care vor ajunge în spitale doar pentru a oferi feedback vizavi de abilitățile doctorilor. Practic, Pintea s-a gândit la un TripAdvisor sau Yelp pentru doctori.

Implementat cum trebuie, te va ajuta să scapi de doctorii mai puțin pricepuți. În plus, va facilita relaxarea. și te va ajuta să afli mult mai repede cu cine ai de interecționat. În mod previzibil, medicii sunt terifiați de perspectiva unor vizite anonime din partea unor pacienți falși. Asta nu înseamnă însă că se va renunța la proiect. Aparent, soluția este una tradițională în multe țări.

„Nu înţeleg de ce se poate simţi cineva terorizat când este corect şi respectă legile. Vorbim despre spitalele publice din România, finanţate din fonduri publice. Vorbim despre majorarea salariilor, care ar trebui să ducă la diminuarea acestui fenomen şi la creşterea satisfacţiei pacientului cu privire la calitatea actului medical, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. (…) Nu ne-am transformat într-o poliţie, în niciun caz. Aceste neajunsuri sunt sesizate conducerilor unităţilor sanitare, care trebuie să ia măsurile care se impun. Deci sunt nişte lucruri fireşti, care se întâmplă în toată lumea civilizată şi vă spun foarte sincer nu am înţeles de ce această controversă pe această temă”, a declarat Sorina Pintea la TVR 1.

Și-a continuat fluxul de gânduri de la TV cu argumentul că o formă de feedback trebuie să existe, dar nu prin bani. „Cred că feedback-ul pe care l-am primit din partea lor este suficient, adică cu toţii suntem interesaţi ca pacientului să-i fie mai bine şi până la urmă asta facem. De ce să sufere aceşti oameni pentru că sunt nişte uscături care aruncă o pată asupra întregului sistem? (…) Condiţionarea actului medical nu este normală şi este o infracţiune, dar recunoştinţa pe care unii pacienţi doresc să o arate unor medici este un lucru firesc, care se întâmplă în toată lumea civilizată şi nu condamn astfel de gesturi. Şi eu am făcut acest lucru, am mulţumit, dar condiţionarea actului medical nu este permisă. Nici condiţionarea indirectă, adică mă comport urât, nu fac ceva, aşteptând, pentru că pacientul asta ştie. Pe de altă parte, pacientul trebuie să ştie că salariile în sănătate au ajuns la un nivel decent, deci nu mai este nevoie să completeze veniturile personalului medical”, a afirmat ministrul.