Pacient cu epilepsie, agresat și legat de pat de un infirmier și un asistent în Spitalul Județean Oradea. Cum a încercat un medic să convingă victima să nu depună plângere

de: Rosu Ioana
14 09. 2022

Agresivitatea și violența manifestate în spitale devin, de la o zi la alta, sport național în România, iar lipsa de reacție din partea statului își pune amprenta pe întreg sistemul medical românesc. Un caz revoltător a avut loc în Spitalul Județean Oradea, acolo unde un pacient cu epilepsie a fost agresat fizic și pisihic de personalul unității medicale, respectiv de un asistent și un infiermier, iar întreaga scenă de groază s-a dorit a fi uitată la fel de repede precum a început. Ce s-a întâmplat, de fapt, în spitalul „groazei”.

Ce i-a enervat pe cei doi angajați

Un asistent și un infirmier sunt acuzați pentru rele tratamente aplicate unui pacient de epilepsie, internat în secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Oradea, acolo unde acesta a fost bătut cu pumnii, sedat și legat de pat.

Pentru a evita un conflict și mai mare după acest eveniment, medicul responsabil de îngrijirea și siguranța pacientului a încercat să mușamalizeze cazul, încercând să convingă victima să nu transmită mai departe acest episod nefericit.

Potrivit primelor informații, violența față de pacient a pornit după ce acesta a refuzat să intre în salon atunci când i s-a cerut ferm acest lucru. Se pare că pacientul ar fi justificat motivul pentru care nu dorește să intre, explicând că vorbește la telefon cu soția și nu dorea să-și deranjeze colegii de cameră. Nervos că a fost refuzat, infirmierul a chemat imediat un asistent pentru a-l ajuta să-l bage cu forța în cameră pe pacient, potrivit antena3.ro.

Astfel, cei doi l-au imobilizat pe bărbat, l-au lovit cu pumnii în spate pentru a nu riposta și l-au împins spre cameră, acolo unde l-ar fi sedat și legat de pat. Ulterior, medicul a intervenit în acest conflict, încercând să-l convingă pe orădean să nu reclame evenimentul, argumentându-i că va mai avea nevoie de angajații medicali, acesta suferind de epilepsie, o boală care necesită tratament pe durată nedefinită.

Ce a obținut pacientul după ce și-a reclamat agresorii

În urma celor întâmplate, pacientul orădean nu s-a lăsat intimidat de tentativa de manipulare a medicului, așa că a mers mai departe, ajungând să obțină un certificat medico-legal. Acesta a mers în instanță, unde i-a acuzat pe toți cei trei complici.

Ulterior, atât infirmierul, cât și asistenul au primit câte un an de închisoare cu suspendare, muncă în folosul comunității pentru 90 de zile, dar și plata unor daune morale în valoare de 10.000 de lei. Între timp, medicul a primit doar un simplu avertisment.

Cei doi acuzați au atacat imediat decizia magistraților, astfel că, judecătorii de la Curtea de Apel Oradea vor decide dacă se va păstra această sentință sau va exista o altă încadrare a faptelor.