OUG pentru sabotarea referendumului, online: cum sapă Dragnea justiția, din nou
Mai sunt câteva săptămâni până la referendumul de pe 26 mai, dar coaliția PSD-ALDE a reușit să creeze o ordonanță de urgență pentru schimbare regulilor jocului.
Având în vedere că ultimul referendum a fost în urmă cu vreo șase luni, pe timpul aceleeași guvernări, te-ai fi așteptat ca lucrurile să fie bine puse la punct, în ceea ce privește procesul electoral. Din păcate, pentru că acest referendum nu a fost inițiat de Dragnea, liderul PSD s-a gândit la o soluție pentru majorarea cvorumului prin OUG. Cu alte cuvinte, trebuie să fie mai mulți oameni prezenți la vot pentru ca acesta să conteze, comparativ cu referendumul pentru familia tradițională din 2018.
La câteva ore după ce Dăncilă s-a fofilat și a afirmat că nu știe exact ce scrie în proiectul de OUG care se va vota mâine în Parlament, acesta a apărut pe site-ul AEP – Autoritatea Electorală Permanentă. Partea bună este că a fost eliminată prevederea care îi interzicea președintelui Iohannis să încurajeze cetățenii să voteze Da la referendum. Partea proastă este că va fi nevoie de vreo 200.000 de români în plus la urne, pentru ca referendumul să fie validat.
Potrivit documentului publicat pe site-ul Autorității Electorale Penrmanente(AEP), în proiectul de OUG a rămas prevederea prin care cvorumul de prezență pentru validarea referendumului este majorat. Mai exact procentul de 30% de prezență se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste. Documentul integral în format PDF poate fi descărcat de aici.
Cele două alineate care vor fi modificate din articolul cinci vor avea următorul cuprins, după OUG-ul care va fi votat mâine, datorită majorității din parlament a PSD-ALDE.
- „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.
- (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”