„Oțetul și sarea nu sunt eficiente”. Trucul prin care ții hainele negre intacte

de: Sabina Anastasia
08 04. 2023

Pe internet, modalitățile de curățare a articolelor vestimentare de nuanțe închise cu oțet și sare au devenit virale. Experții în domeniu spun, însă, că nu sunt eficiente. Află în rândurile de mai jos care este trucul prin care ții hainele negre intacte, de fapt. Dacă vei proceda astfel, vei prelungi folosirea lor.

De ce se decolorează hainele negre

„Oțetul și sarea nu sunt eficiente (împotriva decolorării hainelor – n.r.)”, spun experții în spălarea articolelor vestimentare, în urma analizării trucurilor devenite virale pe internet, în mod special pe rețelele sociale.

Realitatea este că multe gospodine se confruntă cu decolorarea articolelor vestimentare de nuanțe închise. Există mai multe motive pentru care hainele negre tind să devină gri. În principiu, se întâmplă din cauza programelor de spălare cu apă fierbinte, a utilizării detergenților aspri, precum și a uscării excesive.

În privința detergenților, trebuie precizat că nu doar textura aspră influențează nuanța articolelor vestimentare, ci și tipul de produs folosit. Hainele trebuie curățate cu detergenții specifici acestora. Nu toate produsele se potrivesc pentru orice.

Frecarea dintre articolele de îmbrăcăminte poate provoca, de asemenea, deteriorarea fibrelor din țesătură, rezultând un aspect decolorat al acestora. Toți acești factori afectează culoarea hainelor. Vestea bună este că poți păstra hainele negre intacte, dacă aplici un truc foarte simplu.

Trucul prin care ții hainele negre intacte

Experții în domeniu recomandă în acest sens spălarea hainelor negre doar la programe cu apă rece. Poate să pară surprinzător, însă curățarea articolelor vestimentare negre la cicluri cu apă fierbinte conduce la estomparea culorii. Cel mai bine este ca hainele negre să fie curățate în lighean, cu apă de temperatură scăzută.

„Apa fierbinte poate face ca nuanțele din îmbrăcăminte să se reducă, așa că folosirea apei rece este cea mai bună soluție pentru a preveni decolorarea”, spun specialiștii în spălarea hainelor.

Frecarea ce are loc pe durata ciclului de spălare de la mașina de spălat poate conduce la estomparea nuanțelor hainelor închise la culoare. În schimb, dacă speli hainele negre la mână, vei scăpa de această grijă. În ceea ce privește blugii, este bine să continui să îi speli la mașina de spălat. Ai grijă, în schimb, să-i întorci pe dos.

Te-ar putea interesa și: Trucul genial ca să faci săpun lichid pentru hainele negre. Ai nevoie de 3 ingrediente

Indiferent cum alegi să îți speli hainele – dacă insiști să o faci cu ajutorul mașinii de spălat în continuare -, ai grijă să le păstrezi calitatea. Este esențial să lași articolele vestimentare să se usuce natural, în aer liber.