Orionidele 2021. Fenomenul spectaculos care se poate vedea în cer, atinge apogeul în această seară

de: Anca Lupescu
21 10. 2021

Orionidele sunt un fenomen spectaculos. Ploaia de stele poate fi văzută pe cerul României în unele momente, iar în această seară este momentul cel mai bun.

Spectacolul care poate fi admirat în această noapte

Orionidele sunt printre cele mai spectaculoase ploi de stele. Acest fenomen atinge apogeul pe 21 octombrie, când va fi cel mai mult vizibil.

Orionidele sunt particule provenite de la cometa 1P/Halley, care se mai numește și Cometa Halley, un corp ceresc care trece prin apropierea Terrei la fiecare 75-76 de ani.

Ploaia de stele poate fi văzută și de români, având apogeul în această seară. Principala condiție este ca cerul să fie senin și lumina Lunii să nu îi perturbe vizibilitatea.

Cel mai bine poți observa Orionidele departe de orașe, în păduri. Se văd bine cu ochiul liber în jurul orei 1:30 a.m., cu ochiul liber. Nu ai nevoie de binoclu sau telescop.

Poți observa ploaia de stele departe de agitația orașului, într-un loc întunecat, unde cerul este senin și lumina Lunii nu este foarte puternică.

Meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, făcând un spectacol impresionant.

Orionidele se petrec în fiecare an în aceeaşi perioadă și ating punctul maxim în noaptea de 21 spre 22 octombrie, însă pot fi observate cu câteva zile înainte şi după apogeu.

Ce sunt Orionidele

Se pare că stelele căzătoare vin din constelația Orion, una dintre cele mai strălucitoare de pe ce.

Meteorii din această ploaie sunt puțin leneși, dar compensează lăsând urme sau trasee de gaz ionizat care durează câteva secunde după ce meteorul însuși a dispărut.

De asemenea, uneori, un meteor Orionid poate fi excepțional de luminos și se poate despărți în fragmente.

Meteorii din ploile de stele anuale sunt numiți după punctul de pe cer din care par să radieze. Punctul radiant pentru Orionide este în direcția faimoasei constelații Orion.

Adesea, meteorii nu devin vizibili până când sunt la aproximativ 30 de grade față de punctul lor radiant.

Cel mai bine este să găsești o zonă de vizionare larg deschisă, un spațiu liber și larg în care poți să stai să admiri ploaia de stele care își are apogeul chiar în această noapte, la ora 1 dimineață.