Organizația Mondială a Sănătății declară pandemie de coronavirus. Ce înseamnă asta
Organzația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus. Azi, numărul persoanelor infectate a ajuns la 38. Directorul general al OMS a susținut că ce se petrece nu este doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că „fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului.”
OMS declară pandemie de coronavius
Azi, 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. La momentul actual, de la descoperirea virusului în Wuhan, la finele anului trecut, peste 118.000 de oameni din 114 țări au fost infectați. Numărul deceselor la nivel mondial a trecut de 4.200, iar directorul general al OMS susține că nu a mai văzut niciodată o astfel de pandemie, adăugând totuși că el crede că poate fi controlată. Bilanțul recent făcut de Organizația în cauză arată astfel: 118.000 de cazuri înregistrate la nivel global în 114 ţări. Mai mult de 90% dintre ele, în China şi Coreea de Sud.
„Optzeci şi una de ţări nu au comunicat niciun caz şi 57 de ţări au comunicat 10 cazuri sau mai puţin. Am făcut evaluarea şi Covid-19 poate fi caracterizat ca o pandemie. Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, este o criză care va afecta toate sectoarele – astfel că toate sectoarele şi toţi oamenii trebuie să participe la luptă”
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS (Sursa: news.ro)
Ce înseamnă asta?
Subliniem faptul că o pandemie este o epidemie care se răspândește dincolo de granițele unui stat sau ale unui continent, acest lucru însemnând că menținerea sub control a maladiei depinde de cooperarea sistemelor de sănătate ale diverselor țări, 114 la număr în cazul de față. Opusul pandemiei este endemia, boală care își face periodic apariția în anumite regiuni. Numărul bolnavilor rămâne relativ constant, dar nu crește semnificativ în decursul timpului.