Organizarea unei nunți în România, o gaură neagră financiară: cu câți bani rămân mirii din dar
Formatul nunților din România a fost și va rămâne unul distructiv. Miri s-au săturat să organizeze aceste evenimente și angajează pe alții, în timp ce participanții s-au săturat să fie nevoiți să meargă la ele.
În timp ce oamenii pretind că s-au săturat să meargă în fiecare an la nunți, românii sunt în topul celor care optează pentru oficializarea relațiilor, chiar și dacă acest gest ajunge să implice un efort financiar titanic. Ca o consecință a acestui trend, în marile oraşe, au apărut săli speciale dedicate nunților. În același timp, cofetăriile se întrec în torturi şi prăjituri, iar fotografii organizează sesiuni de poze ca pentru cataloagele de modă, cu costuri fabuloase. Pentru unii, nunta este şi o mică afacere, la final, dar nu este una fără riscuri.
Până să ajungă în fața preotului, drumul este unul lung și implică foarte multă răbdare. Ea are nevoie de o rochie de mireasă iar el de un costum de mire, iar acesta este doar începutul. Urmează închirierea unui restaurant şi cheltuirea unor sume foarte generoase pentru fotografii, filmări, flori, invitaţii plus DJ-ul care pune muzică la petrecere.
“Un cost total pentru sală, muzică, foto-video, costumul de mire, rochia de mireasă, ar fi undeva la 17.000-18.000 de euro. Am contribuit noi cu jumătate, bani pe care i-am economisit de-a lungul timpului. Şi părinţii ne-au ajutat cu undeva la 50%.”, a explicat Claudiu Pușcaș, un viitor mire, pentru Știrile Pro TV.
La nivelul Uniunii Europene, românii sune pe locul al doilea în topul națiunilor cu o afinitate pentru căsătorii tradiționale. Conform statisticilor din 2018, cele mai recente care au fost publicate, în România avem o medie de 7,4 căsătorii la mia de locuitori.
Totul se discută în euro, de parcă am fi în Germania. „Preţurile încep în această perioadă de la 45 de euro oferta de all inclusive. În timpul verii preţurile încep de la 55 de euro şi ajung până la 70-75 de euro pentru un meniu complet cu băuturi, sală, echipamente, sonorizare, ecrane led şi tot ce au nevoie.”, a ținut să menționeze Radu Benea, proprietarul unui restaurant.
Pe partea de fotografie și imortalizare a evenimentului în format video, vorbim de alți bani. “Un preţ corect ar trebui să fie în jur de 1.000 de euro, de acolo ar trebui să înceapă şi ar trebui să includă cel puţin acoperirea integrală a evenimentului şi poate şedinţe suplimentare cum ar fi cununia civilă.”, este de părere Sorin Popa, fotograf profesionist.
În final, cu un pic de noroc, rămâi și cu niște bani. Acest detaliu financiar ține însă de numărul celor care îți vin la nuntă. După o nuntă cu 75 de cupluri invitate, mirii şi-ar putea acoperi toate cheltuielile dacă fiecare pereche ar dărui 250 de euro. Mulţi primesc însă ajutor şi de la părinţi, aşa că profitul le rămâne lor şi ar putea depăşi cu ușurință suma 10.000 de euro, cât un avans la un apartament.