Orele peste program, motiv de amendă pentru angajatori: ce riscă dacă nu ești plătit

de: Puiu Alexandru
06 06. 2019

S-au înăsprit amenzile pentru angajatorii care își țin muncitorii peste program, fără să remunereze efortul suplimentar în concordanță cu legislația în vigoare.

În funcție de mediul în care lucrezi în România, probabilitatea ca orele suplimentare să ocupe un rol important în viața ta este foarte mare. Pentru că îți oferă însă un loc de muncă și, ocazional, te amenință cu concedierea, sunt șanse mari ca acel efort adițional să nu fie remunerat cum se cuvine. Un nou proiect de legislație ajuns la vot în Camera Deputaților își propune însă să schimbe aceste practici.

La ora actuală, pe masa de lucru a deputaților se află o modificare importantă adusă Codului Muncii. Este vorba de o prevedere care stabilește amenzi de până la 3000 de lei dedicate firmelor, pentru fiecare angajat care lucrează peste program și nu este remunerat corect.

În mod previzibil, nu a durat mult până când patronatele au reacționat, fiind de părere că amenzile sunt departe de a reprezenta o soluței. Acest răspuns vine în contextul în care, specialiștii în resurse umane și psihologii atrag atenția asupra faptului că epuizarea profesională are efecte negative asupra sănătății și vieții personale a angajaților.

Pentru Știrile ProTV, sun condiția anonimatului, un bărbat din Ploiești a afirmat că a lucrat și până la 40 de ore în plus într-o singură lună, fără să fie remunerat în vreun fel, prin bani sau zilele libere. ”La grădiniță, acum ceva timp, fata nu m-a desenat pe imaginea unde trebuia să deseneze familia. Eram undeva, în depărtare, în zona soarelui, pentru că lipsesc mult de acasă. Au fost situații când, în orele suplimentare, din cauza oboselii, se întâmpla să fac și greșeli, și tot mie îmi reproșau.”, a explicat angajatul.

Legislația actuală în domeniu, prevede că firmele, ai căror angajați muncesc mai mult decât este stabilit în program, să fie amendate cu sume cuprinse între 1500 și 3000 lei, independent de numărul angajaților aflați în acea situație. Diferența majoră în proiectul actual este că deși valorile amenzilor vor rămâne neschimbate, acestea se vor cumula pentru fiecare angajat. Ca urmare, o firmă care are 10 angajați în această situație, poate primi fără probleme, o amendă de 30.000 de lei.