Ore de liniște la bloc: Ce spune legea și care sunt amenzile pentru gălăgioși

de: Daniel Ștefan
30 05. 2019

Ore de liniște la bloc: află între ce intervale orare trebuie să respecți liniștea publică, pentru a nu lua amendă. Sancțiunea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cât și juridice. Dacă ai o firmă cu angajați prea gălăgioși și nu respecți avertismentele, activitatea companiei poate fi suspendată.

Ore de liniște: între ce intervale orare n-ai voie să faci gălăgie

Fie că stai la oraș sau în mediul rural, trebuie să respecți orele de liniște. Ele sunt în continuare valabile, nu sunt reminiscențe comuniste. Toți cetățenii au dreptul la liniște în anumite intervale orare din zi și din noapte. Asta înseamnă că nu trebuie să invadezi fonic spațiul privat al celorlalți.

Dacă nu respecți legea și este chemată poliția, riști amenzi de până la 1.500 de lei.

Între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00, n-ai voie să faci gălăgie

Astfel, în baza Legii nr. 61/1991, orele de liniște sunt în intervalul 22:00 – 8:00 și între 13:00 și
14:00.

„[…] tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, este menționat în textul de lege.

Ce amendă primești dacă deranjezi ordinea publică

Amenda pentru nerespectarea orelor de liniște în intervalele precizate pleacă de la 500 de lei și poate ajunge până la 1.500 de lei, în funcție de gravitate situației și de cât de înțelegător este vinovatul sau mai bine zis, cel certat cu liniștea.

Legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cetățeni care merg în vizită într-o anumită zonă sau locatarii unui bloc, cât și peroanelor juridice. Aici sunt vizate în special firmele care au sediul într-o clădire rezidențială. Amenzile sunt aceleași în ambele situații.

Firmele care încalcă în mod repetat această lege, pot fi sancționate cu întreruperea temporară a activității localului (poate să fie vorba de un restaurant, club, etc.) pentru cel mult zece zile și cel mult 30 de zile. Această sancțiune se aplică dacă se observă că amenzile nu-și ating scopul inițial.