Ordonanța pentru amânarea ratelor la credite, publicată: cum beneficiezi de ea
Foarte mulți români au așteptat măsurile din parte guvernului Orban referitoare la amânarea plății ratelor la credite bancare. În urmă cu câteva ore, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.
Printre ordonanțele guvernului României luate pe parcursul acestei stări de urgență se numără un document menit să ajute persoanele fizice și firmele cu rate la băncii. Măsurile nu vizează toți oamenii care au un credit în țara noastră, dar va ajuta multă lume.
Printre altele, ordonanța prevede că ratele creditelor pot fi suspendate, la cererea clientului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. Dacă nu era evident, perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.
Prima restricție importantă referitoare la cei care vor să profite de acest gest de bunăvoință din partea guvernului este una simplă. Facilitatea poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanțe la data instituirii stării de urgență. În plus, se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația generată de pandemie. Cu alte cuvinte, va trebui să demonstrezi la bancă faptul că meriți să fii ajutat. Nu este suficient să faci o cerere în acest sens.
Care este procedura pentru a profita de amânarea plății ratelor la bănci
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, clienții trimit băncilor o solicitare, în format fizic sau prin email, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de bancă, cel mai târziu la 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe.
De asemenea, cererea se poate face și pe cale orală, prin telefon, la un număr de telefon dedicat anunțat pe pagina de internet a băncii, care are obligația de a înregistra conversația. De reținut este faptul că dobânda se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.
Pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații din contract. La această creanță dobânda este 0% și plata de către client se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.