„Orbul feţelor”, boala de care ar suferi Brad Pitt. Ce este și cum se manifestă

de: Bișinicu Andreea
07 07. 2022

Într-un interviu acordat recent, Brad Pitt a mărturisit că suferă de o boală dificilă. Celebrul actor de la Hollywood a dezvăluit că, deocamdată, nu a primit un diagnostic exact din partea medicilor, însă oamenii bănuiesc că ar fi vorba despre o afecțiune care îl împiedică să ducă la bun sfârșit activitățile din viața de zi cu zi.

Ce boală ar avea Brad Pitt

Brad Pitt a dezvăluit că are anumite probleme de sănătate, declarând că ar suferi de o afecțiune gravă, cunoscută sub numele de orbul fețelor sau prosopagnozia.

Deși actorul de 58 de ani a spus că nu a primit un diagnostic oficial din partea medicilor de specialitate, el a spus într-un interviu pentru GQ că s-a chinuit ani de zile să recunoască fețele oamenilor.

În 2013, fostul soț al lui Jennifer Aniston a declarat pentru publicația Esquire că incapacitatea sa de a recunoaște fețele oamenilor a devenit atât de gravă încât a vrut, adesea, să se izoleze. „De aceea stau acasă”, a spus el.

Jurnaliștii de la The New York Times au vorbit cu experți despre simptomele și cauzele afecțiunii de care ar suferi Brad Pitt, precum și metodele prin care s-ar putea trata această boală.

Cum se manifestă „orbul fețelor”

Afecțiunea de care suferă fostul partener al Angelinei Jolie nu ar fi legată de pierderea memoriei, tulburări de vedere sau dificultăți de învățare, potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC.

„Prosopagnozia este doar orbirea feței, nu daltonismul sau deficiența vizuală generală, Nu este același lucru cu uitarea sau, uneori, lupta pentru a găsi cuvântul potrivit.

Prosopagnozia variază ca severitate; unele persoane cu această afecțiune pot avea dificultăți în a recunoaște o față familiară, cum ar fi un prieten sau un membru al familiei, în timp ce alții ar putea să nu fie capabili să-și identifice propriile reflecții.

Este posibil ca unii oameni să nu poată face diferența între fețe și obiecte.”, a spus dr. Borna Bonakdarpour, neurolog comportamental la Northwestern Medicine.

Există, de asemenea, dovezi care ar sugera că persoanele cu prosopagnozie pot deveni anxioase sau deprimate cronic din cauza izolării și fricii care vin cu această afecțiune.

Ce anume declanșează afecțiunea

Navigarea interacțiunilor sociale de bază cu prosopagnozie poate deveni grea, iar unii oameni evită contactul cu membrii familiei și alți cei dragi de teamă că nu vor putea să le recunoască sau să le abordeze în mod corespunzător, notează specialiștii.

Persoanele cu prosopagnozie tind să se încadreze în două categorii: cei care se nasc cu această afecțiune și cei care o dobândesc mai târziu în viață.

Cercetările sugerează că prosopagnozia congenitală, sau pe tot parcursul vieții, este mai puțin frecventă, deși estimările arată că până la unul din 50 de persoane se poate lupta cu o formă de afecțiune pe tot parcursul vieții, iar oamenii de știință teoretizează că aceasta poate apărea în familii.