Orban și-a adus aminte de ”promisiunea” adresată IT-iștilor români: ce se întâmplă cu lipsa impozitării
La scurt timp după câștigarea alegerilor europarlamentare de către PNL, Ludovic Orban a făcut câteva afirmații amenințătoare la adresa românilor care lucrează în IT. Acum și-a adus aminte de ele.
În România, IT-iști au avut un statut privilegiat încă din 2001, când s-a stabilit eliminarea impozitului pe profit pentru cei care activează în acest domeniu. În consecință, numărul celor care activează în această piață a explodat în ultimul deceniu, iar în 2019, domeniul cu pricina s-a reflectat într-o contribuție de 6% la PIB-ul României, în creștere de la 0,5% în 2003.
Cu toate acestea în prima sâmbătă din iunie, Orban a afirmat răspicat că este împotriva lipsei impozitului la IT-iști. „Sunt adept al echității fiscale și consider că prin orice alt principiu se pot crea privilegii pentru anumite categorii profesionale și am exemplificat cu IT-iștii. Nu este normal ca ei să fie scutiți de impozit, iar alte categorii nu”, a spus Ludovic Orban, într-o declarație făcută la Mediaș. Ulterior, liderul liberal și-a menținut poziția pe acest subiect și a insistat pe faptul că nu a fost un derapaj de moment.
Dacă lucrezi în IT, acele afirmații s-ar putea să fi reprezentat motivul principal pentru care ai votat cu USR în primul tur al alegerilor prezindețiale. Acum, Orban este premier și atrage din nou atenția asupra faptului că lipsa impozitări la persoanele din IT este o greșeală. Cu toate acestea, se pare că nu este o greșeală pe care o va remedia curând.
„Ştiţi că am avut nişte declaraţii legate de IT-işti. Deocamdată nu intenţionez să schimb legislaţia, dar o spun limpede: nu cred în regimuri fiscale discriminatorii. Regimurile fiscale discriminatorii generează extrem de multă tensiune, inclusiv presiuni uriaşe asupra Guvernului, pentru că dacă cineva beneficiază de un regim fiscal, oricine altcineva este legitimat să ceară un regim fiscal şi până la limita toată va spune ‘nu mai vrem să plătim impozit’ şi are argumente suficient de puternice”, a afirmat premierul în cadrul dezbaterii organizate de Confederaţia patronală Concordia – „Dialog pentru dezvoltare”.
În același context, a recunoscut însă că facilitățile acordate în 2001 pentru cei din IT au avut un efect foarte puternic în contextul impozitării progresive.