Orban, anunț de ultimă oră în legătură cu modernizarea spitalelor. Decizia e fermă

Orban, anunț de ultimă oră în legătură cu modernizarea spitalelor. Decizia e fermă
Ludovic Orban și Nicușor Dan anunță modernizarea spitalelor din București

A fost nevoie de o nouă tragedie ca autoritățile să decidă reforma din sistemul de sănătate românesc. După drama de la Piatra Neamț, Ludovic Orban și Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, au făcut inspecții prin spitalele din București. La finalul zilei cei doi au anunțat concluziile.

Au mai murit niște oameni ca sistemul să fie reformat

Tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț are un bilanț devastator. În urma incendiului zece oameni au murit, iar alți opt sunt în diferite stadii. A fost nevoie de această nouă dramă ca autoritățile să realizeze în ce situație se află sistemul de sănătate publică din România.

Pe parcursul zilei de luni, 16 noiembrie, Ludovic Orban și Nicușor Dan, au mers  în inspecții prin spitalele din Capitală. În urma acestor inspecții s-au descoperit situații neconforme, cel puțin în ceea ce privesc instalațiile de oxigen folosite în aeste spitale. cei doi au anunțat un număr de măsuri menite să rezolve aceste situații.

Ludovic Orban și Nicușor Dan anunță modernizarea spitalelor din București

Măsurile anunțate se bazează pe integrarea de foduri europene ca forme de finanțare pentru modernizarea spitalelor, dar pentru București. Întrebarea se pune de ce doar la nivelul Capitalei, când dezastrele de acest gen se întâmplă în țară? Primul care a anunțat măsura de decontare și de atragere a fondurilor a fost Ludovic Orban care a declarat la finalul zilei.

”În ce ne priveşte, noi am spus că vom deconta din fonduri europene, am vorbit cu domnul ministru Boloş, toate lucrările de modernizare, de reparare, de alimentare cu oxigen, de refacere a instalaţiilor astfel încât ele să fie conforme. Vom deconta din fonduri europene.

Ludovic Orban și Nicușor Dan ”Vom deconta din fonduri europene. Am cerut sprijin la Ministerul Economiei”
Ludovic Orban și Nicușor Dan

Am cerut sprijin la Ministerul Economiei, și către ISCIR şi CNCIR. Trebuie să avizeze proiectele şi să verifice şi ei şi să avizeze starea proiectelor. Evident, vom şti clar şi cum se stă cu contractele de mentenanţă şi de service pentru că şi acolo trebuie să vedem exact dacă sunt contracte în regulă, dacă firmele care au contract îşi respectă regulile”, a declarat Ludovic Orban.

În același context, primarul Capitalei, Nicușor Dan a declarat că anul viitor, Primăria Capitalei va aloca din bugetul local sume pentru modernizarea spitalelor vizate. Măsurile se  vor aplica, spune acesta, pentru toate spitalele aflate în subordinea Primăriei pe care o conduce.

”Pentru toate cele opt spitale împreună, sumele necesare a fi investite sunt de 70-80 de milioane de lei. Vor fi bani în bugetul pe 2021 pentru această chestiune”, a declarat Nicușor Dan.